Logotips d'organismes oficials

Lambán reclame un Fondo Covid i augure noves restriccions per a la pròxima setmana

El govern central va anunciar que serà obligatori l'ús de mascareta en exteriors. Aragó estudie amb autonomies veïnes impulsar noves restriccions per a combatre l'expansió del coronavirus

Javier Lambán, president del Govern d'Aragó, durant la roda de premsa que va donar ahir en eixir de la conferència de presidents. Foto: NDM

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, ha reclamat un nou Fondo Covid davant la prolongació de la pandèmia i l’increment dels gastos sanitaris. Al llarg de la conferència de presidents, celebrada ahir dimecres de forma telemàtica, el president aragonès va recordar que mantenint un 0,6 per cent de dèficit és «impossible» assumir els costos que comporte la lluita contra el coronavirus i que, a la vegada, es vulga millorar les condicions del servei sanitari. El cap de l’executiu va explicar que, tot i que l’ocupació de les UCI, dels hospitals i la mortalitat no són els mateixos que fa un any gràcies a la vacunació, sí que hi ha «motius per a la preocupació». Lambán va recordar que «els contagis van en augment, i això que encara no hem entrat en les festes de Nadal, cosa que ens fa pensar que els casos cresquen de manera exponencial», i a la vegada farà augmentar també els ingressos i l’estrès del sistema sanitari.

Lambán va qüestionar la decisió que vol recuperar el govern central, i que consisteix en l’ús obligatori de la mascareta en exteriors, a la vegada que va considerar «insuficients» les mesures restrictives davant de l’augment de casos. Per això, a l’última hora de la tarde el president d’Aragó va anunciar que de la mà d’autonomies veïnes s’estudiaran mesures addicionals i equilibrades per a combatre el coronavirus. Propostes que no volen «fer mal a l’economia» ni alterar «els hàbits dels seus veïns». Durant la seua intervenció, Javier Lambán no va facilitar més informació i no va avançar cap de les restriccions, però va afegir que si avui mateix les tenen damunt de la taula, les donarien a conèixer. Territoris veïns, com Catalunya, Navarra i el País Basc, són els que ara mateix estan aplicant les restriccions més severes davant d’un virus que està descontrolat.

Més ajudes als territoris
Al mateix temps, Javier Lambán va reclamar més transferències per a combatre esta pandèmia, i va recordar que de cara al 2022 no està previst un nou fons, però sí que hi haurà coronavirus i sí que tindrà conseqüències en els pressupostos de les comunitats autònomes. El president aragonès també ha llançat una proposta perquè les ajudes estatals a pimes i autònoms que no s’han gastat en les dos convocatòries anteriors es puguen tornar a destinar durant el 2022 per als sectors més castigats per esta crisi. El cap de l’executiu també va lamentar el bloqueig constant del Tribunal Superior de Justícia d’Aragó a les diferents iniciatives plantejades pel Govern d’Aragó, com ara l’extensió del passaport amb noves activitats, mentre que en altres regions sí que s’estan autoritzant. Segons el president, això està generant molt «desassossec» entre els ciutadans.

REDACCIÓ
Mitjans