Logotips d'organismes oficials

La incidència continue disparada a puge als 54 casos en els últims set dies

Rècord de positius a l'àrea de salut de Vall-de-roures des de l'inici de la pandèmia. Des de Sanitat anuncien canvis en els protocols a l'hora de fer PCR's

Continuen obertes les agendes per al reforç de les dosis covid, en uns dies en els quals s'està vivint un increment important de la incidència. Foto: M. Jiménez

La incidència per coronavirus continue disparada al Matarranya. En els últims set dies s’han notificat un total de 54 positius a la nostra comarca, i s’està pendent de bastants resultats per confirmar i actualitzar dades. Des del Govern d’Aragó auguraven un increment de casos en tornar de les Festes de Nadal, una incidència que s’està produint a tot Aragó. Al Matarranya s’han confirmat un total de 54 positius per Covid-19 durant l’última setmana, i la incidència es trobe per damunt dels 700 casos per 100.000 habitants. En números absoluts, Vall-de-roures i Calaceit (els municipis més grans) són els que acumulen més casos durant estos últims dies d’any, però estan eixint positius a pràcticament tots els municipis del Matarranya.

A Aragó, les coses no estan molt millor, i va de rècord en rècord de positius conforme van passant els dies. Si els 1.777 casos positius per Covid-19 del 22 de desembre havien resultat rècord de tota la pandèmia, no són res amb els més de 4.500 casos que s’han notificat este mateix dimecres. Més del doble de casos en sol una setmana de diferència. De fet, pràcticament 600 sanitaris estan ara mateix de baixa pel coronavirus. En algunes comarques aragoneses, com ara Osca, Jacetània, Camp de Borja o La Ribagorça, la incidència a set dies és de més de 1.500 casos per 100.000 habitants. La comarca que pitjor està es Valdejalon, que ha superat els 1.800 casos a set dies.

Canvis en els protocols
De fet, durant la jornada d’avui dimecres l’àrea de salut de Vall-de-roures ha batut el seu rècord de positius. I és que en el que portem de jornada, sol avui s’han notificat més de 30 positius. Quant a l’evolució del virus, Daniel Ferrer, coordinador d’esta àrea de salut, va concretar que «ens trobem en una situació similar a la que s’està vivint a Aragó, a Espanya i a tot el món». Les taxes d’incidència per coronavirus «estan per damunt d’altres moments de la pandèmia, amb una transmissió bastant alta, i en uns moments d’alt risc», perquè tot i que la gent tingue precaució, «ens ajuntem en amics, amb la família, i això fa augmentar la transmissió del virus». Un increment de casos que es viu de forma progressiva des del passat Pont de la Puríssima.

Durant estos dies també s’estan produint alguns canvis a l’hora de fer les proves covid. Ferrer va recalcar que «donat que la majoria d’infectats estan donant una simptomatologia lleu, donat que la proporció de vacunació és molt alta, com la saturació que s’està donant de proves diagnòstiques i atenció primària, s’han aplicat una sèrie de canvis en el protocol». D’esta manera, i si fins ara tots els contactes estrets d’un positiu s’havien de fer prova diagnòstica, ara el protocol s’ha modificat. S’hauran de fer PCR els convivents del positiu, els contactes majors de 65 anys, persones vulnerables, usuaris de residències, treballadors sanitaris o sociosanitaris, així com contactes que tinguen símptomes.

Agendes de vacunació
Pel que fa a la vacunació contra el coronavirus, des del Govern d’Aragó van anunciar la setmana passada que estan obertes les agendes de la dosi addicional de la covid-19 per a aquells veïns nascuts entre el 1962 i el 1967. Al mateix temps, també està oberta l’agenda per a la dosi addicional dels vacunats amb AstraZeneca. Quan es commemore just un any de l’inici de la vacunació, des de Sanitat recorden que un 85% dels aragonesos que tenen possibilitat de vacunar-se ja ho han fet. La vacunació ha reduït 16 vegades el risc de mort entre els ciutadans de 60 a 79 anys. Tot i els alts nivells d’infecció que s’estan donant estos dies, recalquen que els nivells de mortalitat van a la baixa. Sanitat també ha obert l’agenda de vacunació als xiquets que enguany han fet 6 i 7 anys.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans