Logotips d'organismes oficials

Una tercera part dels positius de tota la pandèmia s’han acumulat en l’últim mes i mig

Dels 1.106 casos notificats al Matarranya des de febrer de 2020, un total de 374 positius (33,8 per cent) s'han donat del 1 de desembre de l'any passat fins a esta setmana

La incidència de covid-19, tal com apunta Sanitat, pràcticament s'ha triplicat al llarg de les últimes tres setmanes. Foto: NDM

Les autoritats sanitàries aragoneses reconeixen que l’última onada de la Covid-19 està resultant summament explosiva al territori. I no se’n salve cap comarca. De fet, en el cas del Matarranya, cal remarcar que una tercera part dels positius per coronavirus que s’han notificat en tota esta pandèmia s’han acumulat durant les últimes sis setmanes. Dels 1.106 casos notificats al territori des del passat mes de febrer de 2020, 374 d’ells s’han donat des del passat 1 de desembre de 2021 i fins al 9 de gener del present any. Durant esta última onada, només Torredarques no ha notificat cap cas per coronavirus, mentre que Lledó n’acumule sol 1, i la Torre del Compte i Fórnols han registrat 2 positius.

En una situació completament diferent es troben poblacions com Arenys de Lledó i Queretes, on la incidència durant este últim mes i mig està sent molt superior que durant tots els altres mesos de pandèmia. Durant estes últimes setmanes, els casos de Covid-19 també han tingut una incidència important a municipis com Massalió, Beseit, Mont-roig i Pena-roja. De fet, en esta última població del Tastavins s’està donant la major incidència per coronavirus de tot el Matarranya en l’últim mes i mig, i el més elevat de tota la pandèmia, sol superat per la Vall del Tormo, que va ser la població més castigada durant el gener de l’any 2021. A set dies, la incidència en el Matarranya és d’uns 1.900 casos per cada 100.000 habitants.

Telèfon per a positius
Paral·lelament, des del Departament de Sanitat han activat dos noves vies perquè els ciutadans puguen declarar al sistema sanitari els nous casos positius confirmats a través de tests d’antígens a domicili. Es tracte de nous canals amb els quals està previst resoldre els problemes d’accessibilitat als centres de salut que l’alt volum de casos està provocant i, al mateix temps, millorar la comunicació als usuaris. Per un costat, s’ha creat el telèfon 876503741. L’usuari pot trucar per a comunicar un positiu confirmat en autotest. La persona que l’atengue buscarà cita no presencial al seu centre de salut per a aquells que necessiten fer-se la baixa. Si no hi ha cap lloc disponible, des del centre de salut es posaran en contacte amb l’usuari.

Al mateix temps, s’ha dissenyat un formulari a la web de Salut Informa per emetre una declaració responsable amb la qual comunicar el positiu. A este formulari s’accedeix a través del QR de l’usuari, sense necessitat de pin, i s’hi recullen quatre variables a completar: situació de la seua vacunació; simptomàtic o no; pertinença a grup de risc (s’especifiquen quins són); i necessitat de baixa. La informació generada arribe al metge de família de l’usuari perquè prengue coneixement del cas, i des del centre de salut es posaran en contacte amb el pacient si es considere necessari per la situació clínica o per necessitats administratives. Tot allò quedarà registrat a la història clínica del pacient.

Reconeixement militar
Paral·lelament, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la consellera de Sanitat del Govern d’Aragó, Sira Repollés, van visitar el dilluns la Unitat de Vacunació que està ubicada a l’Hospital General de la Defensa de Saragossa. Allí, la mateixa consellera va voler agrair la «extraordinària col·laboració» que s’està mantenint amb Defensa en la gestió de la pandèmia de la Covid-19. De fet, Repollés va apuntar que tant a la Unitat de Vacunació del Militar com als Equips Mòbils de Vacunació ja desplegats al territori s’han administrat gairebé 5.000 dosis extraordinàries de vacuna contra el coronavirus a ciutadans aragonesos, fet que supose un reforç per a la campanya de vacunació a la comunitat.

Al mateix temps, cal recordar que una vintena d’efectius militars ajuden en funcions de rastreig i comunicant als ciutadans els resultats negatius, amb un total de 2.500 cridades telefòniques diàries.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans