Logotips d'organismes oficials

Obren agenda per a la vacuna de la grip i de la covid-19 entre els majors de 80 anys

Sanitat té intenció de vacunar esta franja d'edat a partir del dilluns. La setmana passada va començar la vacunació entre els residents i treballadors de residències, com també entre sanitaris

La campanya de vacunació va començar a les residències el passat 26 de setembre. | Foto: NDM

Els aragonesos nascuts l’any 1942 i de quintes anteriors ja poden demanar l’autocita per a la vacuna contra la grip i la vacuna de record de la Covid-19, les quals començaran a inocular la setmana que ve als centres de salut a tots els majors de 80 anys. En total, parlem de 97.800 aragonesos d’esta franja d’edat que poden demanar la cita per a la vacunació, que ho poden fer a través de la web Salud Informa o a través de l’aplicació mòbil. D’esta forma, tots aquells que estiguen interessats poden programar la vacunació covid, i el dia assignat, al mateix centre de salut de referència, se li oferirà també la vacunació contra la grip. Per tant, només caldrà una cita per a les dos vacunes. Daniel Ferrer, coordinador de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures, recomana als veïns de Vall-de-roures que es vulguen vacunar fer-ho a través de Salud Informa, però per a veïns dels altres pobles de la comarca “el millor és que quan els toque la seua franja d’edat contacten amb el consultori de la seua localitat i els diran dia i hora per vacunar-se”. En els pobles les vacunacions també s’aniran fent per franges d’edat, però es podrà ser més flexible per tal de quadrar els vials amb els interessats i així no malgastar dosis.

Pel que fa a la vacunació de les dos malalties, Ferrer recomana que “les persones que vulguen vacunar-se de la grip, però que no entren encara en les franja d’edat per la de la covid, no retarden la vacunació, ja que s’espere que la grip este any vingué prompte”. A l’Àrea de Salut de Vall-de-roures les dosis de la grip ja han arribat totes i les de covid aniran arribant progressivament.

Cal recordar que el passat 26 de setembre va començar la campanya de vacunació a les residències de la comunitat, tant per als usuaris com per al personal, i també entre els sanitaris d’Atenció Primària. Paral·lelament, el dilluns 3 d’octubre va començar la immunització entre els professionals d’Atenció Especialitzada a través dels Serveis de Prevenció dels diferents centres sanitaris. De moment, i al llarg de la present campanya, s’han administrat un total de 12.754 dosis de record contra la Covid-19 i 12.147 vacunes de la grip. A mesura que s’incorporen nous grups d’edat a l’autocita s’informarà sobre l’obertura de les agendes corresponents, i de quina forma s’inocule també la vacuna de reforç contra el coronavirus.

Des del Ministeri de Sanitat, i a causa de l’efecte sinèrgic observat entre el virus de la grip i el del coronavirus, multiplicant per dos el risc de mort en cas de coinfecció, s’ha fet una especial èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació davant de la grip, especialment al personal sanitari i sociosanitari, entre les persones grans, preferentment a partir dels 65 anys i persones de qualsevol edat que tenen malalties de riscEs parle de persones de risc als menors i adults amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries; així com els menors d’enter 6 mesos i 18 anys que reben tractament perllongat d’àcid acetilsalicílic, les dones embarassades i els menors d’entre sis mesos i dos anys amb antecedents de prematuritat.

De cara a la temporalada d’hivern és important estar immunitzat, ja que pot donar-se el cas d’haver-se d’enfrontar a les dos malalties a la vegada, la grip i la covid. Ferrer recomana activament que la gent es vacune “perquè està demostrat que protegix i activa les defenses, i en el cas de contactar amb la malaltia es passa de forma lleu”. Les vacunes contra la covid que s’inoculen a partir d’ara cobrixen ja l’última variant, l’òmicron.

RL / MJ
Mitjans