Logotips d'organismes oficials

El Salud demane confiança en un transport sanitari que no convenç els facultatius

Des del Govern d'Aragó consideren que el nou transport terrestre es reforce i compleix els estàndards de seguretat del pacient. La Junta de Personal demane UVI Mòbil 24 hores i 365 dies a l'any

Les responsables d'Emergències, Amparo García i Perla Borao, durant la reunió que van mantindre amb la Junta de Personal. | Foto: NDM

Confiança. Este va ser el missatge que el Salud va traslladar als professionals sanitaris del Baix Aragó en la trobada celebrada este dilluns, i que va versar sobre el nou transport sanitari que existirà a les nostres comarques. Les gerents d’Urgències i Emergències Sanitàries 061 tant d’Aragó com del sector, Amparo García i Perla Borao, respectivament, es van reunir a inicis de setmana amb la Junta de Personal del sector, a qui van demanar un vot de confiança pel nou model, i que al seu entendre serà millor que l’actual i molt més racional. García, que va assistir a Alcanyís per a resoldre els possibles dubtes del nou model de transport terrestre, va recordar que lluny de perdre’s recursos, este nou plec «fa el contrari, els reforce perquè els ciutadans tinguen els recursos que necessiten en el menor temps possible» . D’esta forma, les responsables d’Emergències Sanitàries van considerar que la polèmica sorgida es deu a un problema «d’interpretació» del contingut del plec esmentat, el qual entraria en vigor l’1 de febrer de 2023.

El nou plec per al transport sanitari del Baix Aragó ha suscitat protestes i rebuig entre el col·lectiu sanitari i la comunitat, sent les retallades a l’UVI Mòbil -ja que no tindrà servei nocturn i no estaria operativa ni caps de setmana ni els dies festius- la pedra angular d’este malestar. Sobre esta qüestió, les responsables d’Urgències i Emergències Sanitàries 061 van entendre que este canvi no pose en perill els trasllats intrahospitalaris, com tampoc incompleix els estàndards de seguretat del pacient. De fet, Amparo García va recordar que «tots dos estarien assegurat» gràcies als Suports Vitals Avançats (SVA). Este text preveu que en aquells horaris en els que la UVI Mòbil no estigués operativa es mobilitzaria la UME o un Suport Vital Avançat d’Infermeria (SVAE). Tot i això, des del Col·legi de Metges van recordar que «un suport SVAE no és una ambulància medicalitzada, perquè no té metge”. A més, a la majoria d’urgències que s’han atès fins ara se n’ha necessitat un.

Per la seua part, la presidenta de la Junta de Personal, Pilar Borraz, va dir que «per a natres, el plec que suposadament entrarà en vigor al febrer és una pèrdua als serveis públics bàsics per a l’assistència sanitària de la nostra zona». Borraz va recordar que «el contracte que es vol dur a terme és nefast per al sector d’Alcanyís i per a les persones que hem triat viure aquí al Baix Aragó», i va considerar que «la pèrdua d’hores d’assistència d’algunes ambulàncies, passant de 24 a 12 hores, no es pot entendre com una millora de recursos». Este nou plec preveu que les ambulàncies de Maella, Alcorisa, Híjar, Muniesa i Sástago, que es transformen en Suport Vital Bàsic (SVB) tinguen presencialitat 12 hores, mentre que la de Vall-de-roures (també SVB) serà de 24 hores. Ara bé. Borraz va recordar que «Terol és una província molt dispersa, i entenem que amb el nou plec no es compleixen els temps de resposta». Per això des de la Junta Personal consideren que és clau comptar amb una presencialitat de 24 hores a les SVB i que contemplen un equip complet a les ambulàncies medicalitzades.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans