Logotips d'organismes oficials

El servei del Centre de Salut de Vall-de-roures es ressent pels talls de subministrament a causa de la nevada

Des del centre denuncien les condicions en que han de treballar, sense xarxa telefònica ni internet

Els treballadors han hagut d'improvisar amb recursos propis, com el wifi dels seus mòbils o línies telefòniques privades. | Foto: M. Jiménez

El Centre de Salut de Vall-de-roures, l’equipament de referència per 12 dels 18 pobles de la comarca, ha estat un dels serveis bàsics més afectats per l’última borrasca que acaba de passar pel Matarranya. La nevada va començar el dimarts a la tarda i aquella mateixa nit ja va caure la xarxa elèctrica al centre. El cap de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures, Dani Ferrer, explicava que des de llavors van encendre el grup electrogen amb què conten a l’edifici per a mantenir el subministrament elèctric. I ha estat funcionant fins a este mateix matí de dijous, quan han pogut tornar a connectar-se amb garanties a la xarxa del poble.

Els problemes elèctrics han comportat també dificultats en les comunicacions. “Portem dos dies sense internet, ni telèfon fix“, afirmava Ferrer. Això és un problema importat, sobretot per a les urgències o per a qualsevol necessitat sanitària a domicili. El que han fet per salvar esta situació ha estat derivar el número del Centre de Salut a telèfons particulars. “Era l’única manera de què poguessem atendre els avisos urgents”, assegurava Ferrer.

A part, el treball habitual dels facultatius s’ha vist molt afectat, ja que depenen en molts casos de la xarxa d’internet. “Treballem connectats als sistemes d’informació, per a les proves complementàries, la gestió del sistema de cites… tot ho fem amb els ordinadors i, este contratemps, ens condiciona molt la nostra forma de treballar”. Per a poder continuar atenent avui han hagut d’usar un portàtil de formació en la connexió wifi d’un telèfon mòbil particular.

Els treballadors denuncien que en un Centre de Salut com el de Vall-de-roures, capçalera de comarca, no es pot treballar en estes condicions. I així ho han notificat a la Comarca del Matarranya i a Direcció d’Atenció Primària, els quals estan intentant trobar una solució, com tindre portàtils i dispositius per poder utilitzar altres xarxes mentre no es restablix el servei.

En altres temporals com el Glòria i el Filomena també es van partir important talls elèctrics i de comunicacions. Però Ferrer recorda que en aquelles ocasions “no van ser caigudes tan llargues. I en esta nevada, que tampoc ha sigut tan forta com altres voltes, portem dos dies sense poder utilitzar els recursos”. El cap de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures afegix que “des del Sistema Aragonès de Salut s’hauria de tindre un pla B per si això passa, tindre ordinadors portàtils i USB per poder connectar-se”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans