Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe presente més de 12.000 firmes pel transport sanitari urgent

Manolo Gimeno, portaveu del moviment ciutadà, denuncie que «si fan falta mils de firmes perquè els partits que governen ens escolten, aquí les tenen»

Representants de Teruel Existe, durant l'entrega de firmes de la ILP sobre el transport sanitari. Foto: NDM

El moviment ciutadà Teruel Existe ha dipositat 12.815 firmes davant de la Junta Electoral d’Aragó per a continuar amb el procés d’Iniciativa Legislativa Popular perquè s’ordene la prestació del transport sanitari urgent com a prestació bàsica del sistema sanitari aragonès. La recollida de firmes es va iniciar a Aragó el passat 12 de juny perquè no coincidís amb la campanya electoral de les Eleccions Autonòmiques i Locals, evitant així la seua possible «interferència» en la celebració de la campanya. Segons apunte el moviment, i tot i que hi havia un període de 9 mesos per a la recollida de firmes, s’ha fet «un notable esforç» per aconseguir-les en un temps rècord de tres mesos, tenint en consideració el «problema afegit» de les vacances d’estiu. Teruel Existe va afegir que s’han superat eixes 12.000 firmes necessàries, de forma que es confirme que «al ciutadà li interesse molt el problema del transport sanitari urgent».

El moviment ciutadà ha denunciat en repetides ocasions les deficiències detectades en el transport sanitari. En este sentit, fan menció a la supressió del servei de les ambulàncies de SVB (Suport Vital Bàsic) entre les 21 hores i les 9 hores del dia següent a 23 bases de tot Aragó, així com «la impossibilitat de complir amb les ràtios (temps mitjà estimat de resposta en emergències) inferior a 15 minuts als nuclis on estigue ubicat el recurs i 30 minuts al medi rural». També fan menció a «les importants deficiències de recursos humans a les UVIs de transport secundari que no tenen metge durant l’horari nocturn, caps de setmana i festius», com s’està donant a les bases de Jaca, Barbastre, Osca, Calataiud, Alcanyís i Terol. Sobre la iniciativa que ha impulsat Teruel Existe, Manolo Gimeno, metge de professió i portaveu del moviment, va considerar que «hem hagut de presentar milers de firmes perquè els partits que governen tinguen en consideració la nostra reivindicació».

Gimeno va remarcar que «aquí estem. Som tossuts. És la primera vegada que el moviment ciutadà Teruel Existe, en els seus 23 anys d’existència, recorre a esta via per exercitar este dret», entenent però que «no serà l’última». Per la seua part, Tomás Guitarte, que és portaveu del grup Aragón-Teruel Existe, va considerar que «estes firmes representen un problema molt sentit pels aragonesos de tot el territori». A la vegada, va desgranar els punts que es proposen per a millorar les condicions en el transport sanitari urgent, destacant que les ambulàncies SVB estiguen operatives de forma presencial 24 hores al dia els 365 dies a l’any, i que les UVI mòbils disposen sempre en la seua dotació de metge presencial les 24 hores i tots els dies de l’any. El Matarranya no és aliè d’esta problemàtica derivada del transport sanitari urgent. Una comarca que en matèria sanitària este estiu ha hagut de lidiar amb el problema afegit de la falta de personal.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans