Logotips d'organismes oficials

… i Teruel Existe propose transformar el vell hospital en un edifici d’ús sociosanitari

Esta proposta, que no és nova perquè des de fa temps s'està valorant donar-li una segona vida a l'edifici, serà defensada com a proposició no de llei a les Corts

Representants de Teruel Existe a les portes de l'actual hospital d'Alcanyís. Foto: NDM

La formació política Teruel Existe ha informat este matí a Alcanyís de la Proposició No de Llei que Aragón – Teruel Existe ha presentat a les Corts d’Aragó, amb propostes d’ús per a l’actual hospital comarcal d’Alcanyís una vegada entro en funcionament el que està en construcció. Representants de l’agrupació a les diferents comarques de la zona del Baix Aragó Històric que reben el servei sanitari a este hospital han impulsat un procés d’estudi i de valoració de plantejaments possibles, demanant informació amb diferents professionals sanitaris i amb el grup sectorial de sanitat del moviment ciutadà de Teruel Existe. Com a resultat d’este treball, han impulsat una proposta que han traslladat al grup parlamentari de les Corts per a la creació d’esta proposició.

En este sentit, Roberto Gamarra, membre de l’executiva de Teruel Existe, va explicar que «és el moment d’abordar este assumpte, amb temps i tenint en consideració l’opinió de com més persones d’esta zona millor. Estem avesats a que es desmunten coses i després es busquen solucions. Natres ho veiem al revés: abans de desmuntar hem de buscar alternatives per a oferir un servei que aquí es necessite». Per això, «necessitem la participació de totes les associacions i professionals del sector» i que «així guien les administracions perquè això tingue èxit». Per la seua part, Javier Ciprés, diputat provincial de Teruel Existe i conseller comarcal al Matarranya, va recordar que este hospital done servei a sis comarques de la província de Terol, com també a poblacions de la comarca saragossana del Baix Aragó i Casp.

En este sentit, Ciprés va entendre que «el que pretenem amb esta iniciativa és mobilitzar-nos abans que es tanque este hospital i que no s’abandono. Hem parlat amb personal de diferents centres de salut que ens traslladen que el servei que proposem és molt necessari». Ciprés va recordar que la proposta d’impulsar un centre hospitalari de llarga estada a Alcanyís a l’edifici que ara acull l’hospital «forme part de l’acord que Teruel Existe va firmar amb el PP per a la governabilitat a la Diputació Provincial», en concret al punt 45. A l’acte va participar també el vicepresident de la Comarca del Baix Aragó, Alberto Carmona, la vicepresidenta de la Comarca d’Andorra, Immaculada Moliner, el president de les Conques Mineres, Javier Larraz, així com la regidora de Martín del Río, María José Alonso.

També hi van assistir l’alcalde de la Torre del Comte, Paco Celma, regidors de la Codonyera, membres del moviment ciutadà de Calanda, i l’alcalde de Favara, que és Juan Jesús Villalba. Per la seu part, Joaquín Moreno, diputat de la formació a Corts i alcalde d’Utrilles, va recordar la proposta que s’ha presentat per al posterior debat a la comissió de Sanitat. El text defense convertir el vell hospital en un centre sociosanitari que forme part de la xarxa d’hospitals del Salud. Segons Moreno, «es destinaria a l’atenció de malalts de mitja i llarga estada i que necessiten cures sanitàries, en general de baixa complexitat, cròniques, i aquells derivats des de l’hospital d’aguts per complementar-ne el tractament, així com per a la rehabilitació dels pacients que ho necessiten».

Per un altre costat, entenen que l’antic hospital podria ser un centre de serveis complementaris per als serveis de sanitat del sector d’Alcanyís. Tindria tres àrees funcionals: una àrea de serveis d’atenció sanitària (unitat del dolor, unitat de pal·liatius, unitat de conductes addictives i unitat de seguiment de pacients majors o amb multipatologies); una àrea de serveis públics, dedicada a administració sanitària i del 061, així com apartaments de curta estada i guarderia infantil de personal sanitari que facilito la conciliació dels treballadors; i una àrea de participació ciutadana, pensada com a centre de les entitats socials i associacions que treballen en sanitat a Alcanyís i al sector sanitari que comprèn l’hospital. El sector d’Alcanyís està integrat per set comarques, amb municipis que superen els 70 quilòmetres de desplaçament.

REDACCIÓ
Mitjans