Logotips d'organismes oficials

Aquells MIR que es quedon en zones de difícil cobertura obtindran un plus econòmic

La mesura es podrà implementar este mateix 2024, i l'aportació de fidelització tindrà caràcter progressiu, arribant als 30.000 euros en tres anualitats

La Mesa Sectorial ha acordat, sense unanimitat, crear un plus econòmic per a fer més atractives certes places sanitàries. Foto: NDM

Aquells Metges Interns Residents (MIR) que en acabar la formació especialitzada es quedon a treballar en ambulatoris i centres de difícil cobertura d’Aragó s’enduran un plus de fidelització de 30.000 euros repartits en tres anys. Esta és la decisió que ha pres la Mesa Sectorial de Sanitat per atraure talent i professionals sanitaris en una autonomia, la nostra, que té dificultats per cobrir certes especialitzats, especialment en alguns hospitals i zones de salut. Des del departament de Sanitat han facilitat alguns detalls sobre este incentiu. Els especialistes obtindrien el plus econòmic si es queden durant tres anys en un destí d’estes característiques, el qual els arribarà de manera progressiva. El primer any obtindran 6.000 euros, el segon any, 9.000 €, i l’any restant s’emportarien els altres 15.000 euros.

A través d’esta mesura, Sanitat vol donar resposta al seu compromís de proporcionar una assistència sanitària de qualitat als ciutadans, pensant especialment en els professionals que han rebut una formació sanitària excel·lent a l’Aragó, però també a altres comunitats autònomes. De fet, la iniciativa pretén retindre talent i a la vegada atraure’l d’altres regions, responent a l’escassetat de recursos humans que viu la geografia aragonesa, dificultant la cobertura sanitària a determinades zones bàsiques de salut. El contingut del document ha estat presentat tant als Col·legis Professionals de Metges i Infermeria com a les organitzacions sindicals presents a la Mesa Sectorial de Sanitat, amb qui s’ha estat negociant durant les últimes setmanes fórmules per a fer més atractives certes places.

Ara bé. Esta ordre, que s’ha aprovat este mateix divendres a la Mesa Sectorial, no ha eixit per unanimitat. Entre els sindicats representats, només FTPS s’ha sumat a la proposta del Govern d’Aragó, mentre CEMSATSE, CSIF, Comissions Obreres i UGT s’han pronunciat en contra. De fet, una de les queixes que han traslladat els sindicats és que acaben existint professionals que, tenint la mateixa categoria i fent les mateixes funcions, cobraran diferent en funció del seu destí. La futura ordre de fidelització contemple una altra condició. Pel que fa als residents que estan a punt d’acabar el seu període de formació, recull que als centres considerats de difícil cobertura puguen fer les tasques pròpies d’especialista, sempre supervisades per un tutor i/o col·laborador docent.

En relació al reconeixement dels mèrits, es concediran per cada mes d’exercici 0,25 punts fins a un màxim de 9 punts, una proposta que es farà extensiva també als professionals que ja treballen en escenaris de difícil cobertura. En l’àmbit social, i en aquells casos d’unitats familiars o de parelles estables no casades degudament acreditades, el SALUD procurarà realitzar una proposta de contractació combinada a un o diversos centres sanitaris pròxims. A la vegada, des del SALUD tenen la intenció de promoció els instruments jurídics que siguen necessaris amb les diferents entitats locals implicades per ajudar a trobar casa als professionals, facilitar l’establiment dels professionals i de les unitats familiars, així com l’assistència a l’accés escolar per als seus fills.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans