Logotips d'organismes oficials

El conseller de Sanitat visita el nou Hospital d’Alcanyís amb l’obra ja finalitzada i lliurada al SALUT

S'han invertit, de moment, 106,6 milions d'euros per a la construcció de l'edifici, el vial i els equipaments licitats este any

El conseller amb l'equip directiu del SALUT i del sector de Terol i Alcanyís. Foto: NDM

Llum natural, espais oberts, confort, intimitat, disseny innovador, circuits amables i fins a 601 places de pàrquing. Estos són alguns dels avantatges que podran comprovar a primera vista els usuaris del futur hospital d’Alcanyís, hi ha moltes altres millores que no s’aprecien a primera vista, però que asseguren un funcionament òptim de l’hospital des del punt de vista tècnic i operatiu, humanitzant l’assistència mitjançant la creació d’un entorn de treball i estada agradable, que permeta a oferir els usuaris (treballadors, pacients i visitants) les millors condicions ambientals i tècniques.

El conseller de Sanitat del Govern aragonès, José Luis Bancalero Flores, va visitar d’ahir les instal·lacions del nou Hospital d’Alcanyís, ja amb l’obra finalitzada. En estos moments s’està treballant en la dotació de material per a tots els espais. El futur hospital, on ja s’han invertit de moment 106,6 milions d’euros (edifici, vial i primeres dotacions d’equipament), donarà assistència sanitària a una població de 72.000 persones repartides a 85 municipis. Entre els quals estaran els habitants del Matarranya, que el tindran com a hospital de referencia.

Bancalero va destacar “el compromís del Govern actual per la província de Terol i la millora de la seua Sanitat”. En la construcció dels dos hospitals nous (un a Terol capital i este d’Alcanyís) s’han invertit, de moment, més de 200 milions d’euros.

Al nou centre s’ha apostat per solucions tècniques que minimitzen el consum de recursos naturals a les instal·lacions (criteris de control energètic a totes les àrees, mesures per al correcte aïllament tèrmic i acústic, etc.), optimitzen el manteniment de les instal·lacions mitjançant selecció de materials de construcció de llarga durada, i minoren les emissions externes (aire, aigua, soroll, residus), reduint les emissions de gasos contaminants, els abocaments líquids i el soroll interior i exterior de les instal·lacions, etc.

50 anys de l’hospital vell

El sector d’Alcanyís integra les zones de salut d’Alcanyís, Alcorisa, Andorra, Calaceit, Calanda, Cantavella, Casp, Híjar, Maella, Mas de les Mates, Muniesa i Valderrobres i fins ara compta amb un hospital situat al nucli urbà i que data dels anys setanta del segle passat. L’edifici actual no disposa d’espai suficient per fer ampliacions i reformes que permeten donar resposta a la demanda actual.

Per això, s’ha construït el nou hospital que es va adjudicar per valor de 78.262.540 euros, als quals cal sumar 5,5 milions d’euros més executats amb anterioritat en fonamentació i part de l’estructura. L’edifici s’aixeca sobre una superfície de 92.943 metres quadrats a l’anomenat turó de Santa Bàrbara i compta amb al voltant de 53.300 metres quadrats construïts, davant dels 16.988 de l’actual centre hospitalari.

43.180 metres quadrats més es destinen al vial de l’Hospital d’Alcanyís. Esta construcció, supervisada també per l’Àrea d’Obres, Instal·lacions i Equipaments del Servei Aragonès de Salut (SALUT), va ser adjudicada per l’actual Govern per 9.170.994 euros i es troba en plena fase d’execució. Federico Pellicer, director d’Obres del SALUT, ha confirmat que els treballs avancen segons el previst i a temps per finalitzar el febrer de l’any que ve. Es preveu que l’Hospital puga entrar en funcionament el primer semestre d’any 2025 i estiga a ple rendiment el semestre següent.

L’obra lliurada està totalment buida, ja que s’encarrega la dotació de material (laboratoris, radiodiagnòstic…) fins que pràcticament ha finalitzat la construcció perquè no quede obsoleta la tecnologia. De moment, dels 13,7 milions previstos per a este any per a dotació ja s’ha publicat la licitació de plecs de subministrament de material per als serveis de Digestiu, Otorrinolaringologia, Pediatria-Nounats, a més de mobiliari clínic (llits, llits, grues, carros de roba, butaques, tauletes, armaris). Al llarg d’estes setmanes, ja s’estan licitant altres procediments per a Radiodiagnòstic, Farmàcia i Cuina Hospitalària. Es preveu que la despesa final en equipament oscil·le entre els 20 i els 24 milions d’euros.

Nous serveis

Al nou hospital s’oferiran serveis que fins ara no existeixen a Alcanyís com, per exemple, una Unitat de Cures Intensives, ingressos de curta estada de Salut Mental i Unitat d’hemodiàlisi (ara externalitzada). La disponibilitat d’una UCI permetrà incrementar l’activitat quirúrgica, incrementar la cartera de serveis de cirurgia de l’hospital i, consegüentment, altres unitats com laboratori, anestèsia, rehabilitació… L’heliport situat al costat de l’edifici acabat de construir està preparat per a vol nocturn.

A més, augmenta el nombre de llits d’hospitalització, ja que passa de les 143 actuals a 162, xifra ampliable en cas de necessitat. L’hospitalització és propera a l’entrada principal i es distribueix en un bloc independent de quatre altures amb un gran pati central. La gran majoria de les habitacions se situen a la part exterior i les unitats situades a la planta baixa tenen accés a les zones exteriors enjardinades.

El vestíbul principal, a la planta baixa, es converteix en un punt de distribució cap als serveis d’atenció al públic. S’ha dissenyat que des d’este espai es perceben amb claredat els itineraris a les diferents àrees de l’hospital.

Urgències disposa d’entrades diferenciades per a ambulàncies i pacients que hi acudeixen pels seus propis mitjans.

L’edifici intenta oferir simplicitat de les circulacions per als usuaris i separació clara entre els trànsits interns i externs. L’objectiu és vetllar per la intimitat dels pacients i, alhora, facilitar la feina als professionals dels professionals.

REDACCIÓ
Mitjans