Logotips d'organismes oficials

Poca participació en la prova del cribratge de càncer de còlon

Fins ara, a Vall-de-roures només se l'ha fet el 35,4% dels citats, a Calaceit no arriba al 46%. Es per això que des d'atenció primària fan una crida a la participació

El de Vall-de-roures, juntament amb el de Calaceit, són els centres de salut de referència al Matarranya. Foto: NDM

Un any més, des del Govern d’Aragó es fan, de manera aleatòria, proves per al cribratge de càncer de còlon. Des de tots els sectors sanitaris d’Aragó envien cartes aleatòriament a gent que té entre 50 i 69 anys per convidar-los a participar en esta prova no invasiva, amb l’objectiu de detectar si hi ha algun càncer de còlon en estat inicial, és a dir, sense símptomes.

Beatriz Altaba és la subdirectora d’infermeria d’atenció primària del sector d’Alcanyís i comenta que des del centre de salut de Vall-de-roures s’han enviat este any, fins a la data, 421 cartes, mentre que a Calaceit se n’han enviat 292. De totes estes persones que han rebut les cartes, a la capital comarcal s’han realitzat la prova 149 persones, mentre que a Calaceit són 134. Si parlem de percentatges, “fins a la data d’avui a Vall-de-roures només se n’ha fet la prova el 35,40% de la gent que ha rebut la carta i a Calaceit no arriba al 46% aproximadament”. Uns números de participació molt baixos, per la qual cosa des d’infermeria d’atenció primària del sector d’Alcanyís volen fer una crida perquè la gent participe en el cribratge. “Els truquem per telèfon perquè a molts se n’obliden”, però hi ha altres “molts que diuen, que no s’ho fan perquè a la família no hi ha antecedents”, fins i tot “es pensen que se’ls farà una colonoscòpia de primeres i no volen”, afirma la subdirectora.

Es tracta d’una prova gens invasiva i indolora que pot detectar un càncer de còlon sense patir cap símptoma. Amb la carta que es rep a casa cal anar al centre de salut de referència. Allí, les infermeres “els donen un volant i un pot per a una recollida de mostra de femta”. Una mostra molt fàcil de recollir que caldrà tornar a portar al centre de salut. “Si el resultat és negatiu, no passa res, i si és positiu cal mirar una mica més”.

Esta campanya dura tot l’any, per això és possible que encara no s’haja rebut la carta, però Altaba aclareix que “si en anys anteriors s’han fet la prova i este no els ha arribat la carta que s’acosten al centre de salut a preguntar”.

Un vídeo que guanya premis
Este cribratge de càncer de còlon és tan important i té tan poca participació que des del sector primari d’Alcanyís s’han animat a fer una campanya audiovisual. A través d’un vídeo s’han explicat els passos que cal seguir per a treure la por a la prova. Este vídeo ha estat el guanyador de les jornades de qualitat que fa el Govern d’Aragó. Altaba confessa que “he vist molta gent que l’han operada sense cap símptoma” i va pensar a fer un vídeo per conscienciar la gent. “En dos dies el vam preparar, ho vam enviar i quina va ser la nostra sorpresa quan ens van donar el primer premi”, afirma. Ara l’audiovisual l’han enviat a unes jornades de Madrid. Altaba conclou destacant que “el que volem és agafar la gent a temps perquè després tinga un millor diagnòstic i millors perspectives, perquè tot siga més fàcil i millor”. Una prova que pot allargar molt una vida.

En este enllaç es pot veure el vídeo:

https://www.facebook.com/reel/869542501651289

ISABEL APARICIO
Mitjans