Els veïns del Matarranya aprenen i practiquen sobre el suport vital bàsic i l’ús dels desfibril·ladors
Estes formacions s'estan impartint en totes les poblacions de la comarca en l'objectiu d'aprendre a salvar vides
Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, s’està impartint un taller sobre el suport vital bàsic (SVB) i l’ús del desfibril·lador (DESA) al Matarranya. Els veïns dels divuit municipis tenen l’oportunitat d’aprendre a reaccionar davant d’una parada cardíaca, entre altres urgències sanitàries. Beatriz Altaba és la subdirectora d’infermeria d’atenció primària del sector Alcanyís i la ponent de la xarrada i comentava que «en quasi tots els pobles de Terol, els consistoris tenen el seu desfibril·lador, és un aparell molt interessant perquè pots revertir una parada cardíaca» i destacava que «si ningú sap com funcione és complicat que la gent es trague la por de fer-lo funcionar». És per això que volen que la gent sàpiga com actuar en cas d’una parada cardíaca, per tant, «intentem fer els tallers en els desfibril·ladors dels seus pobles, perquè aprenguen el seu», comenta la ponent. A més a més, es parla també una mica de l’atac epilèptic perquè tal com explica la infermera «és fàcil trobar-se un atac epilèptic i encara tenim els falsos mites de posar una cullera en la boca o d’intentar parar-lo, i amb unes petites pinzellades ensenyem que s’ha de fer, ho explico com a suport a la parada cardíaca».
El taller té una duració de tres hores de forma presencial, dividit en una hora i mitja de teoria i una altra hora i mitja de pràctica. En tots els pobles esta sessió es fa de tarda, a partir de les 16:30. «Jo puc entendre que és l’hora de la migdiada i vindre a escoltar una ponència de tres hores si no la faig d’una forma divertida la gent s’avorreix» diu Altaba. Ara bé, estes són unes xarrades que són, per dir-ho d’alguna manera, una mica diferents, «sempre las faig una mica divertides, que la gent participe i crec que fins ara està funcionat», però la infermera destaca que, sobretot, el més important és anar i aprendre.
Els destinataris del curs són persones majors de setze anys que vulguen adquirir coneixements bàsics. Però Altaba remarca als jóvens la importància d’assistir i aprendre com podem salvar una vida. “La meua xarrada està oberta a tothom, però vull insistir a la gent jove porque tenen més oportunitats de trobar-se una parada cardíaca, més que res perquè es mouen més que la gent gran”. La ponent conclou dient que «són tres hores en la teua vida, tres hores de res, per a aprendre a usar el desfibril·lador del teu poble i aprendre a salvar una vida».