El Govern d’Aragó estudie implementar el grau de Medicina al Campus de Terol
Reunió entre representants del govern i de la comissió mixta per a convertir l'Hospital Obispo Polanco en hospital universitari. La falta de facultatius castigue el medi rural, que el deixe en moltes places sense cobrir
La directora general d’Universitats, María Luisa Feijóo, i el director general d’Assistència Sanitària i Planificació del Govern d’Aragó, Ramón Boria, es van reunir dilluns a l’Hospital Obispo Polanco de la capital provincial amb representants de la comissió per a valorar la implantació del Grau de Medicina a Terol. A la reunió de treball hi van assistir José Ángel Castellanos, vicerector d’Ordenació Acadèmica; Ismael Jiménez Compaired, vicerector de Professorat; José Martín-Albo, vicerector del Campus de Terol; Javier Lanuza Jiménez, degà de la Facultat de Medicina; Rafael Gómez, subdirector mèdic de l’Hospital Bisbe Polanco; i Maria Ángeles Camacho, directora de l’Escola Universitària d’Infermeria.
A través d’esta reunió s’ha avançat en l’acreditació de l’hospital provincial com a hospital universitari. De fet, una de les principals línies abordades en esta trobada es va centrar en la planificació i l’anàlisi de la viabilitat acadèmica i econòmica del futur Grau de Medicina. Este organisme mixt preveu tindre preparada a finals d’any una memòria que fixe les condicions per a posar en marxa la formació de futurs metges. Una memòria que determinarà també les necessitats econòmiques, de personal i d’equipaments, i fixe el cronograma de treball perquè la implantació dels estudis de Medicina siguen una realitat. Precisament, i com a solució a la falta de facultatius que viu el territori nacional, una de les solucions passe per ampliar places a les facultats.
Paral·lelament, mentre es valoren totes estes qüestions, s’està treballant de la mà de la Universitat de Saragossa perquè els objectius s’acaben complint. En este sentit, la implantació del Grau de Medicina a Terol suposaria un impuls per al campus universitari de Terol, que actualment té aproximadament 2.000 estudiants i té un paper clau en el desenvolupament de la província a la seua missió de formar, retindre i atraure el talent, consolidant població i generant noves oportunitats de futur. Fa poc més de 10 dies, en eixa reunió bilateral entre el govern central i el govern autonòmic, Pedro Sánchez i Jorge Azcón van parlar precisament de la necessitat d’ampliar les places de les facultats de Medicina davant la falta alarmant de metges de família.
La situació al Guadalop i la zona minera
Estes reunions arriben en una situació delicada per al sistema de salut aragonès, especialment en el medi rural. Fa una setmana, els veïns de l’àrea de salut del Mas de les Mates es van concentrar a Aiguaiva per a exigir una solució al Govern d’Aragó, amb perill de quedar-se d’un dia per a l’altre sense metges d’Atenció Primària. De fet, esperant que s’incorpore un facultatiu que estava d’excedència, dels tres metges de família que li correspondrien a Aiguaiva, Castellot i Mas de les Mates només en tenen un. Des del territori reconeixien que la situació és insostenible, i que si no arribe a ser per l’esforç que fan els metges d’Atenció Continuada i la resta de facultatius, viurien «un caos absolut».
La situació no és molt millor a la zona minera. De fet, l’ajuntament d’Utrilles li ha reclamat a la conselleria de Salut, i més en concret al seu màxim responsable, el conseller José Luis Bancalero, que contracte «urgentment» als cinc metges de l’Atenció Continuada que falten al centro de salut. L’alcalde de la població, Joaquín Moreno, va denunciar que tot i les «contínues promeses» del govern autonòmic, esta qüestió continue sense resoldre’s. Moreno va recordar que a Utrilles porten més de 12 anys sense metges d’Atenció Continuada, cosa que provoque un problema seriós amb les guàrdies, que les acaben assumint els metges de família, amb la sobrecàrrega laboral que això supose i el càstig que genere entre els pacients.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Joaquín Moreno, alcalde d’Utrilles, sobre la situació sanitària a la zona minera: