Logotips d'organismes oficials

L’oli del Baix Aragó patix encara les conseqüències de la parada de l’hostaleria

Ni les grans compres de béns de primera necessitat ni l'interés per la rebosteria han influït positivament en este mercat

L'oli del Baix Aragó és un dels productes que ha vist parat el seu sector / Foto: NDM

L’oli del Baix Aragó també ha vist minvades les seues vendes. A causa del COVID-19 s’han vist alterades les circumstàncies de vendes habituals d’este sector. Més concretament, els distribuïdors d’hostaleria i restauració han sigut els més ressentits. En contraposició, les empreses s’han esforçat a augmentar les vendes online, un nou buit que s’ha fet este sector al comerç electrònic.

Les baixades de consum i l’augment de costos han sigut els principals problemes. “Fa uns anys que patim uns preus molt baixos que fan que a res que canvie, ens ressentim bastant”, va assegurar Alfredo Caldú, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de l’Oli del Baix Aragó.

La situació actual ha condicionat completament a l’oli. Entre tots els condicionants també estan les vendes a les almàsseres, un mercat que tal com afirmen des de la Denominació ha sigut nul. “Les restriccions en mobilitat han suposat que no acudisquen els nostres clients habituals. A més, el ser un producte que solem tindre a casa tots, la majoria de gent tenia previsions”. L’adaptació, per part seua, també està entre un dels processos més complicats per a la Denominació d’Origen. Els productors ara han de distribuir el seu producte en monodosis i l’oli no pot servir-se com de costum en les taules de qualsevol establiment. Una norma que també repercutix directament a la D.O., perquè el 100% de la producció d’este oli ha de realitzar-se dins de la zona, des del seu cultiu fins a la seua producció i envasament. “No tenim màquines d’envasament de monodosis en la zona perquè fins ara havíem prescindit del servei”, va admetre Caldú. El Govern d’Aragó ja ha autoritzat en els últims dies els productors a poder realitzar este procés fora del Baix Aragó.

La recuperació amb la desescalada encara no s’ha percebut i es preveu com un procés lent. L’obertura de fronteres no s’ha notat imminentment en este sector. “La mobilitat és mínima, per la qual cosa serà un procés lent i costós”. Durant el confinament, en el sector “és anecdòtic” el gran consum de productes relacionats amb la rebosteria i amb el gran apilament que va caracteritzar les primeres setmanes de crisi sanitària.

Quant a l’exportació, els productes, encara que no estan fluctuant amb la mateixa fluïdesa, no estan parats. Així i tot, des de la Denominació lamenten que “no és un dels productes que puge de preu amb el confinament”.

REDACCIÓ
Mitjans