Logotips d'organismes oficials

Agricultura recule i mantindrà la idiosincràsia dels grups LEADER d’Aragó

La proposta de Joaquín Olona de crear un únic grup per província per a gestionar els fondos procedents d'Europa no va agradar gens al territori.

Pròximament hi haurà reunió entre els actors implicats. | Foto: NDM

El Departament d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Aragó ha retirat definitivament la proposta de crear un únic grup LEADER per província i ha acordat convocar en els pròxims dies als agents que s’encarreguen de gestionar estos fondos procedents d’Europa. La decisió, que va resultar molt polèmica i ha aixecat molta polseguera al territori per la importància que han tingut els grups LEADER a l’hora de diagnosticar les necessitats del món rural aragonès i crear llocs de treball, es va acordar en l’últim comitè de seguiment dels Plans de Desenvolupament Rural (PDR). Allí, els membres del comitè, inclús el sistema productiu agroalimentari, es van mostrar en contra dels canvis que s’establen plantejant des de la DGA.

D’esta manera, i davant la posició que ha mostrat el sector productiu en relació als fondos LEADER, des del Departament d’Agricultura s’ha acordat paralitzar la proposta, uns canvis que al seu entendre buscaven assegurar la sostenibilitat dels grups d’acció local, dotant-los d’una estructura administrativa més forta i una major garantia jurídica. Al mateix temps, des de l’àrea d’agricultura del Govern d’Aragó s’ha valorat també replantejar el sistema d’aplicació dels fondos del PDR per al període transitori de la PAC 2021-2022.

La proposta plantejada pel Departament volia prioritzar la incorporació de jóvens, la modernització d’explotacions, la creació i modernització de regadius i l’ajuda a les indústries agràries. Línies de les que l’any 2018 es van detraure 12 milions d’euros per assegurar el funcionament dels grups LEADER, una ferramenta imprescindible en la lluita contra la despoblació. Donat este desacord, Joaquín Olona convocarà en breu als agents implicats per arribar a un major consens. En relació a la nova programació de la PAC, corresponent a el període 2023-2027, s’ha decidit posposar el diàleg, que es reprendrà una vegada definit el repartiment de fons entre les diferents comunitats autònomes en el Pla Estratègic Nacional.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank