Logotips d'organismes oficials

El president Lambán visite la planta de fertilitzants que Fertinagro impulse a Utrilles

Les instal·lacions aposten per la transformació dels purins en abono natural, i poden ser una eixida interessant a la gestió dels residus agrícoles

El president Javier Lambán va visitar les instal·lacions acompanyat de la consellera de Presidència, Mayte Pérez. | Foto: NDM

El President del Govern d’Aragó, Javier Lambán, ha conegut la infraestructura que ha posat en marxa Térvalis a la localitat d’Utrillas, a Conques Mineres. De la mà de la consellera de Presidència, Mayte Pérez, el president del Grup Térvalis, Generoso Martín, i l’alcalde la localitat, va visitar esta setmana la nova planta impulsada per Fertinagro Biotech, i que aposte per la transformació de purins en fertilitzants fets a la carta, a la vegada que recuperen la microbiota dels bancals i afavoreixen la seua ràpida recuperació. Estes investigacions posen a la companyia aragonesa a l’avantguarda dels productes fertilitzants i, al mateix temps, demostre que hi ha una eixida als residus de la indústria agrària.

El president de la comunitat autònoma ha recordat que el seu executiu està treballant perquè la província s’acabo convertint en referent nacional i internacional de la bioeconomia circular. En este sentit, el president aragonès ha recordat que dins dels projectes de modernització relacionats amb l’economia circular que opten als fons europeus, la línia 3 dels mateixos busque augmentar un 20% la producció, reduint en un 50% les emissions i en un 40% els elements d’un sol ús. Aragó té ara mateix un elenc de projectes presentats, que tendeix a convertir els purins en fertilitzants, “cosa que portarà a Aragó a estar al capdavant de la solució d’este problema”, va dir Lambán.

26 milions d’inversió
La planta de biofertilitzants ha suposat una inversió de 6 milions d’euros en inversió directa i 20 milions en investigacions, el que fa que la inversió total sigue d’uns 26 milions d’euros per a una producció de 5.000 tones de biofertilitzants, i que la converteix en la planta més gran d’Europa, i addicionalment donarà lloc a una producció de més d’1 milió de tones de fertilitzants sostenibles. Els biofertilitzants s’han convertit en una solució per aconseguir la transició des de la fertilització química dominant de l’actualitat cap a una fertilització biològica, més sostenible i ecològica. Són productes basats en microorganismes vius, que afavoreixen els processos de creixement dels cultius, augmentant l’eficiència d’utilització dels nutrients minerals, i d’esta manera minimitzant l’impacte ambiental en la producció d’aliments.

La planta de biofertilitzants de Fertinagro Biotech és una de les primeres actuacions del Grup Térvalis en el seu pla estratègic per a l’acceleració de el desenvolupament sostenible a la província, i que recull més de 37 inversions en zones de repte demogràfic que sumen més de 275 milions d’inversió en projectes relacionats amb la transició cap a models de bioeconomia circular justa en tots els sectors econòmics de la província. Segons la companyia, els biofertilitzants seran un ingredient fonamental per a disminuir la quantitat de matèries primeres no renovables i la petjada de carboni en les 28 fàbriques que té el grup a Europa, accelerant d’esta manera els compromisos amb la sostenibilitat que el grup ha adquirit a través del seu Pla Estratègic Sostenible.

REDACCIÓ
Mitjans