Logotips d'organismes oficials

El sector agrícola del Matarranya augure una bona temporada de l’oliva

Després d'un discret 2020, la campanya d'enguany s'espere d'una producció i una qualitat excepcionals

Enguany els arbres vénen molt carregats de fruits. | Foto: Marta Jiménez

El Matarranya i el Baix Aragó auguren una bona campanya per a l’oli i l’oliva de taula. Després d’un 2020 en el qual la producció va ser molt limitada, esta campanya s’espere excepcional tant en producció com en qualitat. Així ho va apuntar Alfredo Caldú, president de la Denominació d’Origen Protegida Aceite del Bajo Aragón, que va considerar que «feia molts anys que no teníem una collita tan completa com l’actual. La previsió és que tinguem una gran collita i que es podran fer uns olis excepcionals. Hi ha molt de fruit a l’arbre, i l’agricultor té on triar». Una campanya que, en tota seguretat, començarà abans d’hora. Perquè tot i començar prompte, acabarà tard, ja que enguany els arbres vénen molt carregats.

Els cultius de secà tenen estes coses. I la varietat empeltre, també. Anyades dolentes poden alternar-se amb campanyes excel·lents. És el que ha passat el 2021. «L’any passat pràcticament no vam tindre collita”, destque Caldú. Després va arribar la Filomena, un temporal de neu que va fer molt de mal en branca, especialment al Mesquí i a l’àrea centre i nord de la nostra comarca, on l’olivar és un dels cultius més valorats. Les precipitacions van aportar humitat per a la terra, saó que li diem, clau per a una bona producció del fruit. El quallat també ha estat el correcte. I el resultat, una campanya que quant a producció serà de les més generoses que es recorden estos últims anys.

Als camps del Matarranya encara no ha començat la recollida de l’oliva, cosa que sí que s’aprecie en camps de regadiu que treballen amb la varietat arbequina, com a Maella, Casp o Mequinensa, i que busquen primers olis intensos i molt afruitats. Pel que fa a la cultura de l’oli, Alfredo Caldú va entendre que hi ha una aposta ferma pel consum de proximitat. En este sentit, el president de la denominació va recordar que «un restaurant del territori que té certa categoria i vol sorprendre el client, utilitze el nostre oli. Els visitants aprecien molt el producte de proximitat i de la zona que estan descobrint. I al Matarranya i al Baix Aragó, la majoria dels restauradors aposten per l’oli del territori».

Això sí. Durant la pandèmia «ha sorgit un problema seriós». Ens referim a l’ús de les monodosis a la restauració. Al Baix Aragó no hi ha cap empresa que envaso en este format. Per corregir este dèficit, des de la denominació es va poder envasar l’oli d’oliva verge extra en este format de monodosi fora del territori. Tot i això, i fins que es va resoldre este problema, les taules dels nostres restaurants van ser envaïdes per olis d’altres regions. Des de la DOP van recalcar que «este dèficit ja està resolt». Ara bé. Entenen que el més lògic seria «tornar a la normalitat i posar una altra vegada els setrills damunt la taula». Continuar com ara «no té massa sentit».

Calaceit i la seua fira
Precisament, si parlem d’oli, hem de parlar de Calaceit. De fet, i des de la capital cultural del Matarranya s’està treballant per a recuperar la seua Fira de l’Oli i de l’Oliver. Una fira que, després de l’èxit del 2019, es mantindrà en format hivernal. A falta d’alguns detalls, l’alcaldessa de la localitat, Carlota Núñez, va concretar que «la fira se celebrarà els pròxims 4 i 5 de desembre», com avantsala del Pont de la Constitució. La fira, que el consistori va acordar moure del mes de maig a finals d’any, ja va tindre una gran acollida el 2019. Tant el sector agrícola com el públic van sortir molt contents d’este nou format, que serveix per presentar en societat els primers olis de temporada.

Des de l’ajuntament de Calaceit prepararan diferents activitats amb les associacions i les entitats del municipi, i entre d’altres es preveu muntar una pista de gel, que el 2019 va tindre una gran expectació entre el públic infantil. Un cap de setmana que s’aprofitarà per encendre els llums de Nadal.

R. LOMBARTE
Mitjans