Logotips d'organismes oficials

Els sindicats agraris demanen un pla de contenció per la pujada dels costos de producció

Des de COAG, ASAJA i UPA recorden que s'ha apujat el combustible, la llum i els pinsos i, en canvi, el benefici de l'agricultor pràcticament és inexistent

Els pinsos per al bestiar s'han disparat prop d'un 30 per cent l'últim any. | Foto: MJG

Les organitzacions agràries ASAJA, COAG i UPA s’han dirigit al ministre d’Agricultura, Luis Planas, per a demanar una reunió urgent on abordar un pla de contenció que freno la situació crítica que travessen les explotacions agràries. Segons els sindicats, estem davant de la campanya més cara de la història pel que fa als costos de producció, sense que els agricultors i ramaders puguen contestar a estes tremendes pujades en el preu final.

Al llarg de les últimes setmanes, productes bàsics de la cistella de la compra com són el pa, la llet, els ous i l’oli d’oliva ja han patit un augment de preus a les línies de supermercats i grans superfícies. Ara bé. Els consumidors estan pagant més cars estos productes sense que els productors puguen veure repercutides estes pujades en els costos de la seua explotació.

Un exemple evident del que està passant són els productors de llet, que estos dies es manifesten davant les indústries làcties perquè estan a punt del col·lapse i està en joc el seu futur més immediat. Produir un litro de llet coste al ramader 38 cèntims d’euro, quan se li està pagant a 34 cèntims i el preu de venda al públic és de 80 cèntims de mitja. Amb estes dades, el resultat és que cada dia tanquen a Espanya entre 2 i 3 explotacions làcties, quan Espanya és un país deficitari en llet i es veu obligat a importar més de 700.000 tones de llet a l’any.

El cost de l’energia
És més. Els pinsos per al bestiar s’han disparat prop d’un 30 per cent l’últim any. I no sol això. També són més cares les llavors, els fertilitzants, l’aigua o els plàstics que s’utilitzen per als cultius d’hivernacle. Encara que la pujada més espectacular és la que afecte el gasoil, que usen tots els productors per moure els seus tractors, disparant-se de preu, o el preu de la llum, que pràcticament s’ha triplicat en els últims mesos. Des del sector agrari també fan menció a la pujada del Salari Mínim Interprofessional i els costos de la Seguretat Social, de manera que el marge de benefici de l’agricultor és cada vegada més ajustat.

Davant d’esta brutal pujada generalitzada dels costos de producció, sense que els agricultors i els grangers puguen repercutir este sobrecost en el preu de venda dels seus productes, el sector primari es trobe en una situació molt complicada. Per això, des de ASAJA, COAG i UPA consideren urgent que tant el ministre Planas com el govern central prenguen consciència del greu problema que està patint la baula més feble de la cadena alimentària i s’arbitro un pla de xoc urgent que aporto solucions i asseguro el bon funcionament del sector agroalimentari, cosa que no només redundarà en benefici dels agricultors i grangers, sinó també en el consumidor final.

REDACCIÓ
Mitjans