Logotips d'organismes oficials

Les organitzacions agràries tornaran a la carretera pels costos de producció

Des d'ASAJA, COAG i UPA consideren que la situació és insostenible per al sector. També es mobilitzaran per una PAC més justa i pensada per als professionals agraris

El preu del gasoil que usen els tractors s'ha disparat un 73%. | Foto: NDM

Les organitzacions professionals agràries espanyoles, ASAJA, COAG i UPA, anuncien un gran procés de mobilitzacions d’àmbit nacional. La convocatòria està basada en una confluència de motius que està posant contra les cordes la supervivència i el futur dels pagesos, grangers i del propi medi rural espanyol. En este sentit, des d’ASAJA, COAG i UPA han avançat que en pròxims dies concretaran les convocatòries de protestes, però ja han anunciat que se celebraran en nombrosos punts del territori nacional durant el mes de desembre i algunes coincidiran amb les anunciades pels transportistes, “amb qui compartim algunes de les reivindicacions”.

Des del món agrari explique que els costos de producció s’han disparat per als agricultors i grangers a nivells «mai vistos». Per posar alguns exemples, els pinsos per al bestiar s’han encarit prop d’un 30 per cent l’últim any. També són més cares les llavors, abonos, l’aigua o els plàstics per a hivernacle. Encara que allí on s’han disparat més els preus és al gasoil que usen els seus tractors (+73%), i en l’energia elèctrica (+270%). Al mateix temps, els agricultors i grangers denuncien que els aliments s’estan encarint per als consumidors, i per contra l’agricultor no pot cobrir costos amb el que guanye.

És per això que les organitzacions agràries reclamen una ajuda ferma per part de les administracions, a tots els nivells. Demanen reunir-se d’urgència amb el ministre Planas i que s’articulen mesures fiscals, econòmiques i polítiques per a protegir la producció d’aliments a Espanya. I és que les organitzacions agràries defensen que el futur de l’agricultura està en perill per l’escassa o nul·la rendibilitat que obtenen els productors. Davant d’esta situació, està previst reprendre accions i tractorades per a reclamar una major sensibilitat amb el món agrari i trobar remei a una situació extrema.

REDACCIÓ
Mitjans