Logotips d'organismes oficials

El Govern d’Aragó i el sector primari impulsen un fòrum per l’agroalimentació

La defensa del model agrícola familiar i la gestió dels purins, entre els grans reptes de futur del sector

Javier Lambán va presidir una reunió on van assistir les representacions agràries i cooperatives del sector primari. Foto: NDM

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, de la mà del conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi ambient, Joaquín Olona, va mantindre este dilluns, 17 de gener, una reunió amb representants del sector ramader i organitzacions agràries en la qual va mostrar la defensa d’un sector que «fabrique carn d’excel·lent qualitat, comparada amb les millors del món, que es base en l’economia familiar, i que té la vocació d’excel·lència en tot allò que inspire la seua activitat productiva». Per això, el president autonòmic va instar al sector primari a erigir-se «amb tota legitimitat» en els abanderats per excel·lència de la lluita contra el canvi climàtic i per la defensa del medi ambient i de la sostenibilitat de l’economia.

A la reunió, que es va viure el dia de Sant Antoni, patró dels animals, es va acordar obrir dos fòrums per arribar a dos grans pactes: per un costat, la iniciativa ‘Aragón, de granero a despensa’ per a definir de manera consensuada el futur d’un sector bàsic de la comunitat i, particularment, pel medi rural i la lluita contra la despoblació. Com a segon repte es va parlar de la reducció de les emissions difuses, i que es vol fer retrocedir en un 40 per cent. Les emissions difuses suposen totes aquelles emissions de CO2 que no estan regulades i que les produeixen tots els sectors de l’economia, entre les quals tenim l’alimentació. Per a reduir estes emissions, Lambán va entendre que cal actuar «activament» a resoldre la qüestió dels purins.

Entre les possibles solucions a la gestió de purins, tenim dos plantes aixecades a la nostra comarca, les quals fa uns mesos van eixir a subhasta en dos concursos públics diferents i les dos se les va quedar Bioseval Gestión Medioambiental SL, la qual està participada per Arcoiris. Sobre esta matèria, el president del Govern d’Aragó va considerar que «Aragó és una comunitat puntera en la gestió de purins», però va entendre capital resoldre la fertilització dels camps. Paral·lelament, Lambán va apuntar que la Llei de l’Explotació Familiar enviada a les Corts d’Aragó serà important per a consolidar encara més la condició d’un sector econòmic, com és el sector primari, que a Aragó ha segut d’una clara vocació familiar.

Precisament, esta llei busque protegir la vinculació de l’agricultura familiar en el sistema producció agrari aragonès. La mida mitjana de les explotacions a Aragó és de 196 UGM (unidad ganadera mayor), que són una cinquena part de la mida màxima que permet ara mateix el porcí, i que està en 864 UGM. A Aragó, un 80% de les explotacions intensives aragoneses estan per davall de les 250 UGM, i sol 1 de cada 100 superen les 864 UGM, que és el límit establert per al sector porcí des de l’any 2000. Des del Govern d’Aragó defensen que el sector porcí ha resultat clau per a l’assentament de població al territori. Això no amague, però, que Aragó lidere el rànquing nacional d’explotacions intensives.

A la reunió, el president Lambán i el conseller Olona van estar acompanyats del director general de Qualitat i Seguretat Alimentària, Enrique Novales i la directora general d’Innovació i Promoció Agroalimentària, Carmen Urbano. A la reunió van assistir les organitzacions agràries UAGA, UPA, ASAJA i ARAGA, i diferents cooperatives dedicades al sector, com ara el Grupo de Empresas Arcoiris.

REDACCIÓ
Mitjans