Logotips d'organismes oficials

UAGA aposte per una explotació sostenible i recorde que no s’ha de confondre macrogranja i producció extensiva

L'organització agrària defense el gran paper que tenen les granges porcines i de bous per a fixar població en el món rural

Les explotacions porcines són un dels recursos més destacats de l'economia del Matarranya. Foto: NDM

Com a resposta a l’entrevista que li va fer The Guardian sobre la producció de carn espanyola al ministre de Consum, Alberto Garzón, des de UAGA-COAG demanen que no s’ha de confondre als ciutadans en conceptes que poden resultar erronis. Al respecte, des de l’organització agrària van explicar que en l’entrevista, el ministre Garzón sol va parlar de producció extensiva i de macrogranges, com si no existís la producció intensiva, que són les granges d’explotació predominants a Aragó. De fet, des de UAGA-COAG van remarcar que “a Espanya no hi ha una normativa per a definir el concepte de macrogranja“, encara que sí que hi ha una estricta norma sobre els caps de bestiar per explotació.

De fet, i en el cas de les granges porcines, que són les explotacions predominants al Matarranya, el número màxim d’UGM està marcat en les 720, i que suposen un màxim de 7.200 animals d’engreix o 3.500 mares de cria. Una cosa diferent s’està donant en els bous, que no té fixat un màxim d’UGM per explotació, i que ha fet que recentment s’estiga parlant de projectes excessivament grans, com ara la macrogranja de Noviercas, a Sòria. Per això, i des de UAGA demanen no confondre conceptes, afegint que l’organització aposte per un “model social d’agricultura”, que tradicionalment ha estat vinculat a explotacions familiars del món rural. Un model de producció sostenible mediambientalment, que fixe població i cree riquesa als pobles.

Des de UAGA van recordar que crear una granja supose una oportunitat laboral per a molts jóvens que han decidit viure al seu poble. Al mateix temps, van recordar que “Europa aplique els màxims estàndards de qualitat alimentària i de benestar animal”. Pel que fa a la lluita contra els purins, l’organització agrària creu que s’ha de ser rigorós en esta matèria. Quant a la qualitat de la carn, recorde que “a causa dels alts paràmetres sanitaris que ha de complir el sector, tota la carn és igual de saludable, independentment del número de caps per explotació”. Des de UAGA inclús tenen les portes obertes de granges porcines, de bous, de conills i de pollastres per a corroborar el treball que fan els professionals ramaders.

REDACCIÓ
Mitjans