Logotips d'organismes oficials

Sonada tractorada pels carrers d’Alcanyís reclamant uns costos justos per al camp

Centenars de tractors es van manifestar per la capital del Baix Aragó denunciant la insostenible pujada dels costos de producció, de llum i carburants, i defensant una política justa amb el sector primari

Més de 400 tractors van omplir els carrers d'Alcanyís, creant una cua de més de 6 quilòmetres. Foto: NDM

Centenars d’agricultors de les comarques del Baix Aragó van protagonitzar el primer d’abril una sonada tractorada pels carrers d’Alcanyís. Una mobilització a través de la qual el sector primari va manifestar la preocupant situació que travesse el camp. I és que entre els costos de producció, els preus dels carburants i les factures de la llum, agricultors i grangers veuen la realitat insostenible. Més de 400 tractors i cotxes van col·lapsar durant el matí la capital del Baix Aragó. La tractorada va marxar des del polígon Las Horcas en direcció a la ciutat, entrant per l’avinguda Aragó, baixant pel passeig Andrade i continuant per l’avinguda Saragossa cap a l’altra punta de la ciutat. La marxa va reunir a centenars de treballadors del sector primari, entre ells molts del Matarranya, qui reconeixen que la realitat del món agrari, vital a la nostra comarca, està en un moment molt delicat.

Aurelio Badal té la seua explotació de vaques a La Cañada de Benatanduz, i és una de les persones que va impulsar la tractorada. Badal va reconèixer que “la situació és francament complicada. Veníem molt ofegats a causa de la pandèmia. Van pujar els cereals, van pujar els abonos i el mercat de la carn va caure en picat perquè no es venia res. Les arques les teníem buides i ara només faltava esta pujada salvatge dels combustibles, de la llum i del gas. Tot en general, marque un mal camí”. Més de 400 tractors van constatar que la situació és molt complicada. I la realitat és que molts agricultors es veuen en la ruïna si no es busque un remei urgent. La tractorada va eixir a les onze del matí. Passades les 14:30 hores encara continuava per les avingudes d’Alcanyís. L’acció es va viure sense incidents remarcables, si bé algun conductor afectat per la tractorada i aliè a la marxa va perdre la paciència.

Des de l’organització de la protesta van recalcar que “anem completament per lliure. No ens ha defensat absolutament ningú“. Una plataforma que va impulsar una mobilització ara fa unes setmanes a Alcorisa i a continuació una segona a Terol de la mà dels camioners. La realitat és que “cada vegada s’hi sume més gent”, va recalcar Badal. El portaveu de la plataforma va parlar de la seua situació. “Cadascú sap el que gaste a sa casa. Alguns materials s’han encarit un 200 per cent en escassos mesos. Si això continue així tot l’any, la nostra explotació gastarà 20.000 € més de gasoil que un any normal. Este sobrecost és impossible d’assumir”. Aurelio Badal va considerar que “ens n’anem a la ruïna”. Però no només el sector primari, sinó també qui depèn de l’agricultura, “com ara el venedor de maquinària agrícola, com el taller que viu de reparar tractors o com les tendes i els serveis dels pobles“.

Pel que fa a possibles solucions, des de la plataforma van apostar per reduir impostos als carburants en lloc de subvencionar en 20 cèntims el litro tal com ha aplicat el govern central.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans