Logotips d'organismes oficials

Més de 20 participants en el certamen nacional de gossos pastors celebrat a Vall-de-roures

La capital del Matarranya ha albergat un campionat nacional obert a totes les races de gos de treball. Hi van assistir professionals d'Euskadi, Catalunya, Aragón, Madrid i València

Video Thumbnail
Gossos pastor Valde
L'entorn natural de Vall-de-roures ha albergat un concurs de gossos de treball on els participants, pastor i animal, havien de demostrar la seua destresa amb el bestiar. Un concurs de talla nacional que, a la vegada, ha servit per a dignificar l'ofici de pastor. Els dies 15 i 16 d'octubre, la capita

L’entorn natural de Vall-de-roures ha albergat un concurs de gossos de treball on els participants, pastor i animal, havien de demostrar la seua destresa amb el bestiar. Un concurs de talla nacional que, a la vegada, ha servit per a dignificar l’ofici de pastor. Els dies 15 i 16 d’octubre, la capital del Matarranya es va convertir en la seu oficial d’este primer Concurs de Treball amb Gossos Pastors d’Espanya, en el qual s’hi van inscriure un total de 23 animals, procedents del País Basc, Catalunya, Madrid, Aragó i el País Valencià. La segona i última prova d’este concurs nacional es va dividir en tres demostracions diferents, dos d’elles dissabte i una diumenge. En la categoria professional, la victòria final va ser per a Óscar Murguia, l’impulsor d’este certamen. Per la seua part, i en la categoria de pastors, la victòria va ser per al participant local Alberto Riba i la seua gossa Sisu. Segon va acabar el pastor d’Ares del Maestrat Juli Bayod i el seu animal Argila. El tercer classificat va ser, des de Saragossa, Dani Sánchez, amb el seu gos Rio.

Óscar Murguia és un dels fundadors d’este campionat, qui té al mateix temps un llarg palmarès en pasturatge. «Fa un temps es va celebrar una primera trobada a Murgia, a Àlaba, i el Matarranya és la segona i última prova d’este interessant concurs», va concretar Murguia. Un campionat en el qual «hi té cabuda qualsevol raça de gos pastor». De fet, l’organitzador de l’acte va recordar que «en este món estem acostumats a viure concursos de races molt concretes. I aquí, el que trobem és un campionat amb diferents exercicis, on lògicament uns empatitzen més amb unes races que amb unes altres, però on a l’hora de puntuar hi ha una valoració de forma meritòria». Un concurs que ha reunit una 20ena de participants, així com un públic molt divers, i que va comptar amb un jurat professional procedent de França. «Això és un concurs», va explicar Murguia, «però també un escenari on ens posen a prova, i en el qual ens diuen on falle el gos i on fallem natres per a seguir millorant».

Per la seua part, Alberto Riba, pastor del territori, va remarcar que «fa un temps que teníem en ment impulsar un concurs nacional. Finalment, ens hem atrevit. I penso que la resposta ha segut estupenda». Des de fa anys, i fent-ho coincidir amb la Fira Ramadera de Vall-de-roures, el bestiar, els pastors i el concurs estan molt presents. «Ara ens hem tirat a la piscina. I l’acollida ha segut molt bona», va destacar Riba. Un món, el dels gossos pastors, que està molt consolidat en alguns països europeus així com a Catalunya i a Euskadi. «A Aragó cada vegada hi ha més afició. I tot és començar». Un concurs que també busque dignificar la faena del pastor «i mostrar les nostres habilitats». De fet, «els animals són la nostra ferramenta de treball, i no conec cap pastor que no tingue gos». Des de l’organització van agrair el bon ambient i l’acollida d’este certamen, i van reconèixer que els hi agradaria repetir l’experiència a la nostra comarca de cara a futures edicions.

R. LOMBARTE
Mitjans