Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe coneix la realitat agrícola del Matarranya a través de les seues cooperatives

El diputat Tomás Guitarte i el senador Joaquín Egea van estar el dissabte la nostra comarca, coneixent la realitat agrària del Matarranya amb l'objectiu de preparar esmenes als Pressupostos Generals

D'esquerra a dreta, el senador Joaquín Egea, el diputat Tomás Guitarte, i el coordinador comarcal, Javier Ciprés. | Foto: R. Lombarte

El diputat a Madrid per ‘Teruel Existe’, Tomás Guitarte, i el senador de l’agrupació d’electors Joaquín Egea van visitar dissabte de la setmana passada el Matarranya. Acompanyats de Javier Ciprés, coordinador del moviment ciutadà a la comarca, els representants polítics de Teruel Existe van visitar les cooperatives de Calaceit, Valljunquera i Vall-de-roures, a la vegada que van organitzar una trobada amb simpatitzants de la formació a la capital comarcal. Un recorregut que van considerar «molt interessant» i que, a la vegada, els ha servit per a «conèixer la realitat agrícola del territori», i que es traduirà en diverses esmenes que la formació política presentarà als Pressupostos Generals de l’Estat.

Sobre esta qüestió, Guitarte va recalcar que «hem visitat el Matarranya per a conèixer de primera mà les problemàtiques que tenen les cooperatives, quines dificultats tenen en el dia a dia», amb la previsió de «construir arguments sòlids i de coneixement real del territori» i articular-les en esmenes. De fet, el diputat de Teruel Existe va entendre que «sovint es legisle amb un clar desconeixement de la realitat rural, i ens hem conjurat per a dir que això ha de canviar i s’ha d’aplicar una perspectiva coherent del món rural». Entre les problemàtiques que els hi ha traslladat el sector agrari i que volen convertir en esmenes, tenim l’aspiració històrica de les basses laterals o la creació de regadius en una comarca majoritàriament de cultiu de secà.

En este sentit, Tomás Guitarte va recordar que «les basses laterals i els regadius són una aspiració històrica» a la que no renunciarà el territori. Des del món cooperatiu també van traslladar altres problemàtiques. Entre elles, «el canvi climàtic», que està condicionant «la collita dels últims anys», però també «la renovació en el sector», amb un relleu generacional que està dificultant «la pervivència de les cooperatives», així com «altres aspectes que deriven de la gestió i la comercialització de productes». Guitarte va defensar que el món cooperatiu «és molt interessant. És una faceta de l’economia social que cal potenciar i incentivar» i que inclús «caldria estendre en altres activitats com l’energia, de cara a la generació distribuïda i l’autoconsum».

R. LOMBARTE
Mitjans