Logotips d'organismes oficials

Tervalis cedirà patents a la DGA per impulsar la transferència de coneixement en fertilització orgànica

Lambán apunte altres reptes com la innovació social i la reforma de la normativa europea, i avance que Aragó liderarà l'ús fertilitzant de residus orgànics

La trobada internacional Renowagro va abordar els reptes i oportunitats als quals s'enfronta el sector agroalimentari en el marc de l'era de la sostenibilitat | Foto: NDM

El president d’Aragó, Javier Lambán, va clausurar dimarts la Trobada Internacional Renowagro, impulsada a través del grup Térvalis i el Govern d’Aragó i en la qual va estar present també el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. Una convenció en la qual s’ha deixat constància de que Aragó vol liderar l’ús fertilitzant dels residus orgànics, convertint-los en recursos estratègics que impulsen una agroalimentació assequible, saludable i sostenible. De fet, i segons van apuntar des de DGA, la sostenibilitat econòmica i ambiental de l’agricultura i de la ramaderia aragonesa fa imprescindible i urgent la substitució de fertilitzants minerals per fertilitzants orgànics procedents de l’orgànica i els purins.

Paral·lelament, i tal com va apuntar el president Lambán, cal impulsar també la transferència de coneixement. D”aquí que el Govern d’Aragó i l’empresa Tervalis, així com la comunitat científica pretenen promoure iniciatives per agilitzar processos de transferència del coneixement. En este sentit, Lambán va agrair la «generositat» de Tervalis per la seua disposició a cedir algunes de les seues patents i compartir per avançar entre la iniciativa pública i la privada. Lambán va anunciar que la posada en marxa d’una experiència pilot a la comarca de Cinco Villas en matèria de substitució de fertilitzants minerals. De manera experimental, es durà a terme una fabricació distribuïda on la producció dels purins se sincronitzarà en la necessitat del cultiu.

A la vegada, Javier Lambán va tornar a reparar en la necessitat d’introduir un fort impuls de la innovació social i treballar per arrimar interessos dels diferents subsectors de l’activitat primària, el pes dels quals en el conjunt de l’economia aragonesa és molt significativa, representant el 10% del Producte Interior Brut i el 12% dels llocs de treball. Segons va entendre el president del govern autonòmic, es un canvi pedagògic en què han de confluir tots els actors involucrats per adquirir consciència de ser complementaris i compartir interessos comuns. Esta trobada es va tancar amb un gran èxit de participació, on prop de 800 persones del sector van compartir experiències durant dos dies a Saragossa.

REDACCIÓ
Mitjans