Logotips d'organismes oficials

El camp viu una de les pitjors campanyes de l’oliva dels últims 20 anys

La collita apenes arribarà al 10% d'una temporada normal. A les gelades de primavera i a les calors extremes de maig i juny s'hi sumen els aiguats de les últimes setmanes

La meteorologia no ha acompanyat la collita de l'oliva d'este 2022. | Foto: R. Lombarte

El sector agrícola del Matarranya i el Baix Aragó ha tancat una de les pitjors campanyes de l’oliva dels últims 20 anys. El camp, que augurava una temporada dolenta després d’un 2021 summament bo, tant en preus com en quantitats, ha vist com les gelades de la primavera, així com les calors extremes de maig i juny, s’han traduït en una collita molt roïna. De fet, pendents dels resultats finals, s’està parlant d’una producció que ben just arribarà al 10 per cent d’una anyada normal. Alfredo Caldú, agricultor de Massalió i president de la DOP ‘Aceite del Bajo Aragón, va remarcar que «veníem d’una campanya excepcional i molt bona, com va ser la de l’any 2021. És difícil recordar una campanya tan completa». Enguany, per contra, «ha segut tot el contrari. Tenim molt poca quantitat, i ara mateix no sabem si tindrem suficient producció per a cobrir la demanda del mercat».

Diu la tradició oral que quan no hi ha guanys, les pèrdues estan a prop. I una mica és el que es viurà enguany en l’olivar. Caldú va destacar que «auguràvem una collita roïna, però no esperàvem una afecció tan gran». El temps no ha acompanyat massa. Per un costat, estan les gelades de la primavera, que van arrasar amb l’ametlla i també van afectar a l’olivera. Després estan les temperatures del mes de maig, amb calors extremes, i que va coincidir amb l’època de floració. Els temporals d’aigua del novembre, que han afectat sobretot a la zona baixa del Matarranya, han impedit que l’agricultor pugue entrar al bancal i han fet caure molta oliva a terra, la qual tampoc val per a fer oli de denominació. En definitiva, «ha segut un any desastrós», va resumir el president del ‘Aceite del Bajo Aragón’. Inclús es pot donar el cas de no arribar als 2 milions de litros d’oli certificat que se solen comercialitzar.

Alfredo Caldú va recalcar que «al final la comercialització es base en la continuïtat», i si «no pots servir oli al mercat, això t’acabe penalitzant». Ara bé. La realitat del Baix Aragó i del Matarranya no és molt diferent a altres regions d’Espanya. «A nivell nacional, hi ha molt poca collita, i el que ens està passant a natres passe a altres zones». Per tant, enguany s’espere una situació irregular en el mercat de l’oli d’oliva. De cara al consumidor final, cal destacar que els preus de l’oli verge extra van a l’alça i enguany podrien superar els 6 euros per litro. Una pujada de preus que apenes està repercutint en l’agricultor. «Els costos de producció han pujat molt. El preu dels combustibles, els preus dels tractaments fitosanitaris i els fertilitzants, els preus de la llum si tens elevacions d’aigua… Tot va restant. I en tindre tan poca producció, seran més els costos que els beneficis de recollir les olives», va sentenciar Caldú.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans