Logotips d'organismes oficials

La Diputació concedeix 120.000 euros per als agricultors de Massalió afectats per la sharka

Satisfacció des de la cooperativa San Isidro per la firma d'este conveni, que assegurarà la continuïtat de l'entitat per a un any més. Des de Massalió demanen una implicació més gran de la DGA en el futur agrari de la localitat

Pedro Adell i Manuel Rando signen el conveni que garanteix la continuïtat de la cooperativa de Massalió. | M. M. B.

La Diputació Provincial i la cooperativa San Isidro de Massalió van formalitzar ahir de matí un conveni de col·laboració per ajudar els agricultors afectats pel virus de la sharka, i que va obligar a arrencar bona part dels camps de presseguers, motor econòmic de la localitat. A través del conveni, la Diputació aporte una ajuda de 120.000 euros, dirigit a sufragar els múltiples gastos derivades tant de l’arrencada dels arbres com de la seua reposició. La firma del conveni serà una pilota d’oxigen per als agricultors de Massalió, i va comptar amb la presència del president de la institució, Manuel Rando, i del president de la cooperativa, Pedro Adell, així com de l’alcalde de la localitat, Rafa Martí, el responsable de la secció del préssec a la cooperativa, Gregorio Celma, i la diputada Susana Traver. Sobre el contingut del conveni, el president Rando va apuntar que «la nostra institució no té competència de cap mena respecte a esta realitat», però Massalió, «per sensibilitat, mereix la nostra atenció i el nostre suport». I és que la sharka ha suposat un revés molt dur per als agricultors i per a la cooperativa de la localitat.

De fet, des de la cooperativa San Isidro de Massalió, Gregorio Celma, va concretar que «este conveni ens ajudarà a aguantar uns 12 o 15 mesos més», i que la partida firmada anirà a parar «al funcionament de la cooperativa». De fet, i «si no hagués arribat esta ajuda, el pròxim mes la cooperativa hagués tancat». Celma va recordar que el virus de la sharka va obligar a arrencar la immensa majoria de presseguers de Massalió. «Hauran quedat aproximadament 7 o 8 hectàrees de les més de 100 que teníem», va remarcar. Pel que fa a les ajudes procedents del Govern d’Aragó per a pal·liar la sharka, des de la cooperativa van considerar que van ser ineficaces. «La DGA va indemnitzar per l’arrencada i va llançar un pla de millora per tornar a plantar, però amb unes condicions difícils de complir», entre les quals hi ha una inversió mínima de 6.000 euros. Això va suposar que «dels 3 milions en ajudes només es van poder acollir uns 10 o 12 expedients. I no al 100%, sinó a un 40%». Des de la cooperativa San Isidro van mostrar un indici d’esperança, ja que en declarar-se la sharka com a malaltia de convivència, s’espere que es reprenguen les replantacions de presseguers. Ara bé. Perquè els arbres més jóvens comencen a produir hauran de passar, com a mínim, quatre anys.

Per la seua part, l’alcalde de Massalió, Rafa Martí, i que també és agricultor, va concretar que «tot el que sigue mantindre la cooperativa oberta un any més és una esperança per al municipi. La majoria de veïns de Massalió som socis de la cooperativa», i si les instal·lacions no continuaren, «això seria una catàstrofe» per a la localitat i per al sector agrícola. Martí no va amagar el malestar del consistori amb la conselleria d’Agricultura del Govern d’Aragó, amb qui, «per desgràcia, hi ha molt poc contacte», si bé va reconèixer que «hi ha converses amb Presidència per parlar de quins projectes serien interessants per al municipi» i claus per al futur agrari de Massalió. L’alcalde de la localitat va recalcar que «des del poble apostem per crear 300 hectàrees elevades i sortir del nucli zero de la sharka i poder cultivar i treballar el préssec amb garanties». De fet, el sindicat central de conca va donar en el seu dia unes concessions d’aigua sobrant que no apareixen reconegudes per la Confederació. A Massalió hi ha unes 300 hectàrees que es podrien acollir a esta realitat, de manera que si la CHE fes una concessió d’aigua, es podria impulsar un estudi de viabilitat per determinar quines hectàrees són les més rendibles i recuperar a poc a poc l’economia agrària del municipi.

Al marge d’estos 120.000 euros procedents de la Diputació, l’ajuntament de Massalió també ha destinat diferents partides per a sostindre la cooperativa. Si l’any passat es van destinar 40.000 euros per a inversions, de cara al pressupost de 2023 hi haurà 50.000 euros per a gasto corrent.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans