Logotips d'organismes oficials

Trobada entre UAGA i Terol Existe per valorar la creació de regadius al Matarranya

A la reunió han assistit les cooperatives d'agricultors del Matarranya per parlar sobre el futur del camp

Video Thumbnail
Trobada entre UAGA i Teruel Existe per a valorar la creació de regadius al Matarranya
Després d'una campanya molt dura, i de diversos anys reivindicant les basses laterals a la conca dels rius Algars, Matarranya i Tastavins, les cooperatives d'agricultors del Matarranya, la Unió d'Agricultors i Ramaders d'Aragó (UAGA) i Teruel Existe s'han reunit a Caseres, a la veïna Terra Alta, on

Després d’una campanya molt dura, i de diversos anys reivindicant les basses laterals a la conca dels rius Algars, Matarranya i Tastavins, les cooperatives d’agricultors del Matarranya, la Unió d’Agricultors i Ramaders d’Aragó (UAGA) i Teruel Existe s’han reunit a Caseres, a la veïna Terra Alta, on han visitat diferents infraestructures de regadiu, i s’ha valorat la possibilitat d’introduir-les en bancals del Matarranya, on predomina el secà.

Des de Teruel Existe asseguren que el secà no és viableJavier Ciprés, coordinador del moviment ciutadà de Teruel Existe comenta que “hi ha una reivindicació per part dels agricultors que s’està veient que en secà no pot funcionar”, i afegix que “les explotacions no són viables, i els agricultors s’han de moure a zones de regadiu”, “caldria fer un estudi i veure d’on es treu l’aigua”.

La reunió ha tingut lloc al municipi de Caseres (Catalunya) a escassos 8 quilòmetres de Calaceit amb l’objectiu de veure les diferències entre els dos sistemes de cultiu. Un municipi amb una holografia semblant a la del Matarranya i que “han estat capaços de fer una comunitat de regants i pujar l’aigua des de l’Ebre”, apunta Ciprés.

Per part seua, des d’UAGA han traslladat el seu suport i pensen a buscar les diferents fórmules de localització d’aigua i de posada de reg. José María Alcubierre és el secretari general d’agricultors i ramaders d’Aragó i explica que “hem de buscar la fórmula per executar els projectes, ja estem cansats de veure com es posen als Pressupostos Generals i que després no s’executen”. Una trobada que ha servit per a traslladar al secretari les inquietuds del secà al territori i tractar les diferents possibilitats de conversió de camps tradicionals a regadiu. “Hem d’assimilar que en dos punts tan propers, s’han d’aconseguir les mateixes condicions, que tinguen capacitat de produir, capacitat de desenvolupar-se i que els habitants del Matarranya no s’hagen de desplaçar per buscar altres terres productives com és este cas aquí a Catalunya”, manifesta Alcubierre.

ISABEL APARICIO
Mitjans