Logotips d'organismes oficials

El Govern d’Aragó pose la primera pedra per a triplicar les hectàrees de regadiu a Massalió

De cara a pal·liar les pèrdues ocasionades pel virus de la sharka i ampliar les plantacions de regadiu, l'executiu anuncie una inversió progressiva de 5,5 milions d'euros per al sector agrari

Mayte Perez juntament amb Rafa Martí i diferents representants de l'ajuntament i agricultors van analitzar la situació agrícola del poble. | Foto: M. M. B.

359 hectàrees de regadiu i 5,5 milions d’euros d’inversió. Estes són les xifres que es desprenen del potent projecte que es va anunciar el passat dilluns 3 d’abril a Massalió, i que permetrà triplicar les hectàrees existents de regadiu. Mayte Pérez, consellera de Presidència del Govern d’Aragó, es va trobar amb els representants de l’ajuntament i els agricultors, i va detallar tot un seguit d’inversions que s’impulsaran al municipi per a pal·liar les pèrdues provocades pel virus de la sharka i per la riuada del mes de novembre, i que es traduiran també en un augment important de la zona de regadiu. La consellera va anunciar una inversió progressiva de 5,5 milions d’euros a la població, i en breu es destinaran els primers 600.000 euros procedents d’un FITE que serviran per a la redacció del projecte. Al mateix temps, i tal com va avançar fa unes setmanes el conseller Joaquín Olona durant l’entrega dels premis als millors olis de la DOP ‘Aceite del Bajo Aragón’, també sortirà una línia de préstecs blans per a reinvertir en els camps d’ametlers i d’oliveres, i que han patit enguany una collita pèssima.

Rafa Martí és alcalde de Massalió, i va concretar que “els agricultors del poble veníem d’una situació crítica. Vam haver d’arrencar pràcticament el 100% dels presseguers” en un any que, “a sobre, hem patit gelades, pedregades i la gran riuada de novembre. Però hem de mirar al futur, i el que volem impulsar és un projecte que es traduirà en la creació d’unes 400 hectàrees de regadiu a Massalió”, i que ajudaran a “crear un futur prometedor per als agricultors del municipi“. Martí va afegir que “multiplicar pràcticament per tres la zona de regadiu serà molt positiu per a les noves generacions d’agricultors”, entenent que els cultius de regadiu, com els presseguers, que fins fa res eren motor econòmic del poble, són determinants per a tindre una agricultura competitiva. L’alcalde de Massalió va afegir que gràcies a estos primers 600.000 euros “redactarem el projecte”, i una vegada elaborat, haurà de superar la declaració d’impacte ambiental. Tot i que el projecte arribe amb bons ulls, el sector no amague la seua preocupació pel futur més immediat de la cooperativa, que té una gran dependència d’un préssec que no té.

Per la seua part, la consellera va entendre que “hem viscut una legislatura complicada, que a Massalió a sobre ha tingut un condicionant afegit”. D’aquí apostar per un projecte que puga compensar eixa situació tan delicada que viu el poble, i “seguir apostant per l’agricultura“. Mayte Pérez va afegir que “l’agricultura és clau a la província, i especialment al Baix Aragó”. D’aquí el projecte plantejat a Massalió, que “consolidarà 73 hectàrees”, amb la previsió d’arribar a eixes 359 hectàrees. Projecte que començarà a prendre forma amb estos 600.000 € inicials i que, segons la consellera, “marcarà un camí sense retorn“. Des del sindicat central del Matarranya, el seu vicepresident, Alfredo Caldú, i que és també veí de Massalió, va remarcar que este projecte done resposta a una petició que ve de lluny. “En el seu dia es van fer unes sol·licituds per augmentar regadius. A Massalió es van apuntar, aproximadament, unes 400 hectàrees de regadiu d’hivern. Alguns ja estan fets”, però estes 400 hectàrees de regadiu “ja estan a Confederació per a la seua regularització. Falte la concessió d’aigües, i en pocs mesos es resoldrà”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans