Logotips d'organismes oficials

El Govern d’Aragó convocarà ajudes per als agricultors davant la falta d’aigua

Agricultura anuncie una subvenció del 70% per a la contractació de l'assegurança agrària. També impulsarà un marc jurídic i administratiu davant situacions excepcionals de sequera

La campanya del cereal serà una de les que més se'n ressentirà, ja que a moltes comarques es done per perduda. | Foto: NDM

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó publicarà en els pròxims dies una convocatòria d’ajudes de préstecs subvencionats sense cap cost financer, amb la finalitat que els agricultors i grangers tinguen liquiditat per afrontar una complicada campanya, marcada per la intensa sequera. El titular del departament, Joaquín Olona, va assegurar que “la quantia definitiva està sent consensuada amb les organitzacions agràries i cooperatives”, ja que “molts danys” derivats de la situació “estan per produir-se”, si bé va considerar que “serà l’import que els pagesos i ramaders necessiten per assegurar la continuïtat de les seues explotacions”.

A la vegada, el conseller va anunciar que “el Govern d’Aragó posarà en marxa un decret permanent perquè estes línies de suport financer es puguen donar amb caràcter general”. La intenció d’Olona és “agilitzar les ajudes i no esperar que s’aplique normativament cada vegada que es produeix una situació de dificultat climàtica o de mercat”. També, amb caràcter general i permanent, el Departament d’Agricultura assegurarà una subvenció del 70% per a les assegurances agràries, en qualsevol dels seus àmbits. “Estem en un context de canvi climàtic: sequeres, gelades i inundacions, on l’assegurança és una ferramenta imprescindible i, per tant, cal oferir al sector agrari una cobertura permanent en este sentit”, va defensar el conseller.

De fet, el propòsit del decret és crear un marc jurídic i administratiu estable al qual es puga recórrer en cas de necessitat. Així mateix, les ordres que el creen hauran de tindre recolzament pressupostari. Segons Olona, “el compromís és incorporar als pressupostos de la comunitat autònoma esta dotació a la qual recórrer de manera permanent”. A més, els pròxims dies el Govern d’Aragó publicarà una ordre que recollirà les flexibilitats i excepcions en relació amb la PAC a la Comunitat Autònoma. La prioritat és que els beneficiaris de la PAC puguen percebre els imports corresponents sense la necessitat de complir una sèrie de requisits que podien impedir-ne el pagament i que serà difícil complir com a conseqüència de la falta d’aigua.

D’esta forma, l’ordre recull l’ampliació del termini de declaració de la PAC al 30 de juny a Aragó. A més, el conseller no descarte prendre més mesures amb caràcter excepcional una vegada es coneguen els danys reals produïts en els cultius.

REDACCIÓ
Mitjans