Logotips d'organismes oficials

COAG catalogue d’insuficients les mesures per a pal·liar els efectes de la sequera al camp

Des de la coordinadora recorden que el sector agrari està vivint “la campanya de la sembra més cara de la història i la collita més curta del segle”

Miguel Padilla, secretari general de COAG, s'ha pronunciat davant la delicada situació que viu el sector primari. Foto: NDM

COAG considere insuficient el Reial decret d’ajudes aprovat pel govern per a mitigar l’impacte de la sequera al sector agrari, ja que al seu entendre la greu afectació al camp requereix ajudes de major magnitud. Segons va recordar el col·lectiu, el 80 per cent del territori agrari està asfixiat per la falta d’aigua i més de 5 milions d’hectàrees de cereals pràcticament no tindran collita enguany. En este sentit, el secretari general de COAG, Miguel Padilla, va reclamar que “des de ara mateix s’han de disposar ajudes extraordinàries per als cerealistes, que en molts casos no recolliran cap collita. Parlem de la campanya de la sembra més cara de la història i la collita més curta del segle, i això és inassumible. Les assegurances no resolen en estos casos les quantioses pèrdues que s’arrosseguen”, va remarcar el secretari general de la coordinadora.

Paral·lelament, Padilla va valorar les ajudes directes a la ramaderia extensiva, principalment de la carn i de llet, perquè poden suposar a curt temps una pilota d’oxigen per afrontar l’alimentació suplementària del bestiar en farratges i pinsos per la inexistència de pastures. A la vegada, va destacar l’increment de la subvenció per a la contractació d’assegurances (fins al 70% del cost de la pòlissa), les rebaixes fiscals per als regants i la flexibilització dels requisits de la PAC per al cobrament de les ajudes europees respecte a la condicionalitat reforçada. Tot i això, des de COAG van avançar que continuaran negociant amb el Ministeri perquè el pressupost per als sectors agrícoles (276 milions) es poso a disposició del sector per ajudar als agricultors i cultius més afectats i que ja han patit danys, incrementant-lo per respondre a la més que probable crítica situació en els pròxims mesos d’estiu.

REDACCIÓ
Mitjans