Logotips d'organismes oficials

El Segon Campionat d’Espanya a Vall-de-roures posa a prova els millors gossos pastors

Óscar Murguía amb el gos Naru van quedar en primera posició d'esta edició del concurs del Matarranya

Video Thumbnail
Vall-de-roures posa a prova els millors gossos pastors en el segon concurs nacional
Gossos, pastors i ovelles es van donar cita a Vall-de-roures el cap de setmana passat per participar en el Segon Campionat de Gossos Pastors. En total van competir unes 30 persones amb 45 gossos en un animat concurs on van poder demostrar les seues habilitats en el maneig del ramat. Les diferents pr

Gossos, pastors i ovelles es van donar cita a Vall-de-roures el cap de setmana passat per participar en el Segon Campionat de Gossos Pastors. En total van competir unes 30 persones amb 45 gossos en un animat concurs on van poder demostrar les seues habilitats en el maneig del ramat. Les diferents proves que havien de superar estaven basades en els treballs que fa habitualment el pastor al seu dia a dia, com a conduccions, tancar les ovelles en un corral o fer-les passar per portes o ponts. “Són proves molt variades que tenen com a objectiu demostrar quin és el gos més complet i el més coordinat amb el pastor”, explica Alberto Riba, organitzador del concurs.

Al concurs hi va participar gent de tot Espanya: Andalusia, Madrid, País Basc, Catalunya, Comunitat Valenciana i fins i tot de les Illes Balears. “És gent amb gran nivell, però al final no és tant la competició, sinó que cadascú puga mostrar el que sap fer. És per això que hi havia diferents concursos, amb diversos nivells: el professional i per a pastors i els altres per a gent novell i gossos joves”, apuntava Riba. Óscar Murguía, educador caní, de família de pastors i campió d’Espanya 2022, es va emportar la primera posició del concurs i va sortir molt content de l’experiència a Vall-de-roures, “vaig xalar com un boig i després el fet de ser campió, sempre agrada, però al final és estar amb la gent, veure gossos…” Murguía va participar amb diversos gossos, però va guanyar amb Naru, un border collie. Precisament la raça que més es va poder veure al campionat, perquè tal com explica Riba, “el border collie és el Ferrari d’estes proves, pel seu instint i genètica és el gos de pasturatge indispensable”. Tot i que també es van poder veure races com el pastor basc i el carea lleonès.

La gent que es va acostar a l’exhibició va quedar “meravellada de la feina que fan els gossos i és una manera de visibilitzar la feina del pastor”, va apuntar Riba. El País Basc i Catalunya són els territoris amb més tradició en este tipus de competició, però aquí i a la zona dels Ports es va creant escola i afició. Riba també és president d’associació de ramaders d’oví i cabrum del Matarranya i des d’allà també han promogut cursos de formació de gossos pastors, perquè “un gos és la millor eina que pugues tenir. Les explotacions ovines extensives petites són poc rendibles i no et pots permetre molta mà d’obra, per la qual cosa un gos és qui millor et pot fer la feina. És per això que fem cursos i també amb estos concursos veus què es pot arribar a fer amb un gos ben format”.

Podeu escoltar les entrevistes completes de Alberto Riba i Óscar Murguía en el programa de Matarranya al Dia.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans