Govern d’Aragó derogue la llei que obligue a arrencar els presseguers afectats per la sharka
Agricultura declare el virus com a malaltia de convivència, una decisió que Massalió i Maella han rebut esperançats
El Govern d’Aragó ha derogat la llei que va declarar d’utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka, i que va obligar en el seu dia a arrencar pràcticament el 90 per cent dels presseguers del terme municipal de Massalió. La decisió apareix avui publicada al BOA, i una vegada catalogat el virus com a malaltia de convivència, el Govern d’Aragó considere que la solució més lògica i eficient és derogar esta ordre. A efectes pràctics, això supose un baló d’oxigen per al sector primari, que s’assegure que les noves plantacions, així com les poques hectàrees de presseguer que van sobreviure a la sharka, no seran arrencades. A través d’un comunicat, el Govern d’Aragó ha explicat que Massalió i Maella, que van ser les dos poblacions afectades pel virus l’any 2021, han rebut esta notícia amb molta alegria. El conseller d’Agricultura, Ángel Samper, es va interessar des del primer dia sobre esta qüestió i es va reunir amb les alcaldies de les dos poblacions al poc temps d’assumir el càrrec.
Al BOA s’especifique que les mesures que en el seu dia es van adoptar han controlat i contingut el virus, reduint la possible dispersió de la sharka a altres parcel·les o zones no afectades. En estos moments, una vegada considerat el virus com una malaltia de convivència, no té sentit continuar amb la decisió d’arrencar els presseguers afectats, i ara es passarà a una estratègia de contenció. Des d’Agricultura recorden que al llarg de l’any 2022 es van fer prospeccions tant als bancals de presseguers de Massalió com de Maella. Al municipi del Matarranya, al llarg de l’any passat es van inspeccionar 69 bancals que suposaven unes 19 hectàrees de superfície. De les finques analitzades, en cap d’elles es va viure una arrencada total de presseguers, tot i que en nou d’elles va aparèixer algun arbre afectat, obrint-se tres expedients. El sector de la fruita de pinyol té un pes significatiu a Aragó. En el cas de Massalió, abans de la crisi de la sharka, el presseguer era el principal motor econòmic.
Ajudes des de la Diputació
Al mateix temps, fa unes setmanes en sessió extraordinària, la Diputació Provincial va aprovar una modificació pressupostària que es tradueix en un màxim de 100.000 euros destinats als gastos de funcionament de la Cooperativa de Massalió. Esta línia d’ajudes s’ha obert per a cooperar amb el sector primari de la localitat, durament castigat per l’arrencada de presseguers afectats pel virus de la sharka. En este sentit, el president de la institució, Joaquín Juste, va avançar que pròximament (com ara s’ha conegut) s’acabaria derogant l’ordre d’arrencada dels arbres, i a la vegada es negociaran ajudes directes als agricultors per impulsar la producció del préssec. Juste també va parlar sobre la creació de «un pla de reestructuració, d’ajuda al municipi, per tirar per avant tots els llocs de treball que es dedicaven a la fruita i que ara s’han hagut de buscar la vida».
(AMPLIAREM INFORMACIÓ)