window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Les protestes agrícoles passen de llarg (de moment) pel Matarranya

Els Ports i el Baix Aragó viuen tractorades durant la convocatòria de dimarts. El sector primari del Tastavins no descarte eixir a la N-232 este divendres

La tractorada al seu pas per les Ventes de Valldesgorfa a l'N-232. Foto: NDM

La falta d’unitat d’acció per part del sector primari ha condicionat les tractorades a la nostra geografia, que pràcticament han passat de llarg durant la primera jornada de mobilitzacions. Així com al Baix Aragó i a la comarca veïna dels Ports es van viure diferents accions, amb tractorades que van provocar importants retencions en diversos trams de la N-232, el grau de participació del sector primari del Matarranya a estes convocatòries ha segut discret, per no dir absolutament nul. I és que este primer dia de mobilitzacions ha agarrat bona part del món agrícola a peu canviat i dins d’una campanya de l’oliva que s’espere summament llarga. Segons ha pogut contrastar matarranya.media, la convocatòria promoguda per a ahir dimarts es va fer de forma improvisada, sense temps de reacció i a través de grups de mòbil. Per a més inri, amb els principals sindicats agrícoles desmarcant-se de la protesta i programant una agenda de mobilitzacions paral·lela.

A nivell de territori, ahir es van impulsar dos tractorades a la N-232. Una d’elles, des de les Ventes de Valldesgorfa en direcció a Alcanyís, capital del Baix Aragó, i en la que van participar agricultors del Baix Aragó històric. La segona d’elles va eixir de Morella en direcció al barri de Vallivana, en la qual van participar agricultors dels Ports. Durant la jornada d’avui s’han repetit noves tractorades per tota la geografia provincial, sent les més destacades les que s’han viscut a Teruel i Caminreal. A nivell comarcal, s’està valorant impulsar alguna acció de cara al divendres per la tarde, encara que de moment no s’ha anunciat convocatòria de protesta. Tot i això, el sector primari de la conca del Tastavins no descarte una tractorada per la N-232, eixint des de Mont-roig. A nivell autonòmic sí que hi ha convocada una protesta este mateix dijous a Osca, mentre que alguns sindicats han anunciat manifestació a Saragossa el pròxim 13 de febrer, aprofitant l’obertura de la Fira de Maquinària (FIMA).

Pel que fa a les principals protestes del sector primari, mirades des d’una perspectiva més localista, en trobem algunes que van lligades a l’Agenda 2030 i altres associades a la PAC (Política Agrària Comuna). El món agrari porte temps denunciant unes normes «summament estrictes» per a l’agricultor europeu, davant l’entrada de productes procedents d’altres països amb uns controls més permissius, situació que acabe asfixiant el productor local en una situació de «competència deslleial». També està «la qüestió burocràtica». En una entrevista concedida a Víctor Vidal parlant de sequera (un altre element que preocupe, i molt, el sector primari del Matarranya), el productor de la Portellada va considerar que «hi ha tal burocràcia avui dia que fa impossible l’activitat agrària. La burocràcia se’t menge viu». En definitiva, normatives que es fan des del despatx, però que a l’hora d’aplicar-les a la pràctica no es poden complir.

De cara als pròxims dies i setmanes hi ha convocades futures mobilitzacions a nivell autonòmic. Entre les més destacades, la del pròxim 22 de febrer. El col·lectiu del transport també ha anunciat que se sumarà a les mobilitzacions. Concretament, s’ha convocat protesta dels camioners i transportistes per a este mateix dissabte.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans