window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El sector primari del Matarranya se sume a les protestes i talle la N-232 a les Ventes

Agricultors de diferents racons de la geografia comarcal participen en una nova protesta pel futur del sector. Ángel Samper, conseller del ram, s'ha reunit amb els manifestants del territori

Video Thumbnail
El sector primari del Matarranya se suma a les protestes i talla la N-232 a les Ventes
El sector primari del Matarranya s'ha sumat a les convocatòries de protesta d'avui divendres, i molts agricultors i grangers de diferents municipis han participat en la concentració i els talls de la N-232 a l'alçada de les Ventes de Valldesgorfa, el punt on es troben les tres principals artèries vi

El sector primari del Matarranya s’ha sumat a les convocatòries de protesta d’avui divendres, i molts agricultors i grangers de diferents municipis han participat en la concentració i els talls de la N-232 a l’alçada de les Ventes de Valldesgorfa, el punt on es troben les tres principals artèries viàries de la comarca. Tal com va anunciar matarranya.media durant l’informatiu d’ahir, el sector primari del territori estava madurant alguna acció de protesta per a avui divendres, i que finalment s’ha traduït en talls intermitents de la carretera i una posterior tractorada en direcció a Alcanyís, capital del Baix Aragó. Els agricultors s’han començat a concentrar sobre les 8 del matí, i conforme ha anat avançant la jornada s’hi han afegit més i més manifestants procedents de diferents racons del Matarranya i el Baix Aragó. Sobre les 11.15 s’ha iniciat la posterior tractorada, que ha arribat a les portes d’Alcanyís al voltant de les 12.30 hores. Des del sector primari del territori detallaven que un centenar de tractors estan participant en esta marxa lenta i de protesta, la qual s’està donant de forma bastant assossegada.

Ràdio Matarranya ha estat este matí a les Ventes parlant amb alguns veïns que es manifestaven per la situació agònica que viu el sector. Álvaro Zapata és agricultor de Queretes, i va concretar que «som crònica d’una mort anunciada. No tenim relleu generacional. Els nostres fills no es poden quedar a les explotacions, inclús pagades i amortitzades, perquè no hi ha futur. Ens estan envaint de productes de l’exterior, procedents de fora d’Europa, que tiren tot el que volen i rebenten els preus». I aquí, «el que fa el govern és pujar el gasoil, fer pagar el 21% del combustible, els fitosanitaris… I qui no pugue, que tanco la porta». Zapata va entendre que «això és molt injust», i va afegir que «estem aquí també per la gent jove», perquè si «al món rural acabem amb el sector primari, què ens quedarà?». Els preus dels combustibles i les matèries primeres, una PAC incomprensible i l’excessiva burocràcia estan entre les preocupacions del sector. També l’entrada del producte de fora. Zapata va entendre que «no estem jugant amb la mateixa baralla de cartes», i si els polítics volen «que Europa funcione, cal fer un canvi radical».

Des de Mont-roig, Fernando Morera, un jove agricultor del poble, ha participat en esta concentració i posterior tractorada, i ha explicat que «demanem preus justos, controls sanitaris a les importacions», així com revisar «una agenda 2030 que ens està fent molt de mal». Morera va considerar que «volem viure de l’agricultura, que és el que ens agrade, que els jóvens tinguen futur i els pobles no moren… Un munt de coses que considerem que són necessàries». Des de Mont-roig, Fernando Morera va remarcar també que «el futur el veiem una mica negre. Hi ha un munt de traves burocràtiques. En arribar a casa, després de passar un munt d’hores al monte, t’has de passar molt de temps fent papers…» Este jove agricultor del Matarranya va reclamar que s’escolto al sector primari, perquè «al final ho tindrem negre natres però ho tindran negre també tots aquells que compren als supermercats. El sector primari produïm el menjar per a tots», i si cau l’agricultura se’n ressentiran tant el món rural com les ciutats. Aprofitant la visita del conseller d’Agricultura, Ángel Samper, per la nostra comarca, el sector li va agrair que se’ls escolto però li van demanar fets.

El conseller i els manifestants
I és que el calendari a vegades és capriciós, i el conseller del ram al Govern d’Aragó ha mantingut l’agenda prevista per avui i este matí ha assistit als compromisos que tenia al Matarranya. De fet, Ángel Samper s’ha trobat la N-232 tallada a les Ventes i ha aprofitat per a escoltar els manifestants. Samper va apuntar que «en uns dies estaré a Brussel·les», i va afegir que «el conseller estarà on ha estat sempre», al costat del sector. El conseller va denunciar que «reivindicarem la indecència», considerant que «ens estan fent la vida impossible a l’agricultura» i especialment «a la ramaderia». Durant les últimes hores, el PSOE d’Aragó ha demanat la dimissió del mateix conseller per, al seu entendre, «alimentar les mobilitzacions i menysprear les organitzacions agràries» en un moment bastant delicat. Durant la trobada que ha mantingut amb les manifestants, Samper ha dit que «això no és una cosa de partits com s’ha dit, sinó del sector». Ángel Samper és conseller de Vox al nou Govern d’Aragó, i durant la seua anterior etapa va ser secretari general del sindicat ASAJA, vinculat al PP, sindicat que per a la mobilització d’ahir a Osca va trencar la unitat d’acció.

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans