Logotips d'organismes oficials

Els afectats pel virus de la ‘sharka’ tindran prioritat en les ajudes de modernització

El conseller Ángel Samper es va reunir amb les corporacions municipals i el sector primari tant de Massalió com de Maella

El conseller Ángel Samper, acompanyat de l'alcaldessa de Massalió, Ángel Samper, durant la seua visita a la població. Foto: NDM

El passat 9 de febrer, en divendres, el conseller d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Aragó, Ángel Samper, va visitar la zona zero del virus de la sharka, i es va reunir en dos trobades amb els consistoris i agricultors de Massalió i Maella. Després de visitar Vall-de-roures, el conseller es va desplaçar a Massalió, el municipi més afectat per la sharka, un virus que va obligar arrencar pràcticament el 90 per cent dels presseguers del seu terme municipal, castigant el principal recurs econòmic de la població. En esta visita, el conseller va recordar que «la primera cosa que vam fer va ser derogar una llei que considerem injusta». Ara, i una vegada suprimida la norma, Samper va anunciar que els agricultors afectats per la sharka tindran prioritat en les ajudes de modernització que es publicaran pròximament a través del PDR (Programa de Desenvolupament Rural). D’esta forma, els agricultors de Massalió i Maella que consideren replantar i modernitzar les explotacions agràries podrien obtindre puntuació addicional als altres aspirants a estes ajuts.

Per la seua part, des de l’ajuntament de Massalió, l’alcaldessa Rosa Orona va agrair la visita i la voluntat del conseller Samper, que va anunciar estes ajudes addicionals per als plantons de presseguer que es planten a les finques que en el seu dia van estar afectades pel virus de la sharka. Ara bé. Tant Massalió com Maella coincideixen en la necessitat d’anar més enllà i que es trague «un pla extraordinari» per als seus municipis corresponents i que això suposen ajudes directes per als agricultors que es van veure obligats a arrancar els fruiters. A la vegada, i durant la trobada celebrada a Massalió, des del consistori van sol·licitar «ajudes de caràcter retroactiu» dirigides a aquells agricultors que van decidir replantar presseguers encara amb una llei d’arrencada en vigor, cosa que des de la conselleria d’Agricultura van apuntar que no és possible. Des del territori es mostren esperançats que el sector del préssec recupero el pes que va tindre abans de la crisi de la sharka. El sector estime que s’han replantat prop d’unes 20 hectàrees de fruiters.

Apostar pel regadiu
A la vegada, en una entrevista concedida a este mitjà, el conseller Samper també va parlar sobre les oportunitats que donarien possibles elevacions d’aigua procedents de l’Ebre per a comarques com el Matarranya, si bé va concretar que «són paraules més grans». El conseller va especificar que «Aragó té aproximadament unes 502.000 hectàrees de regadiu», de les quals 230.000 hectàrees «estan a Osca» i les mateixes «a Saragossa». En canvi, Terol té escasses 45.000 hectàrees. Samper va reconèixer que a la província «no tenim flux d’aigua, però sí que tenim alguna solució», i va afegir que «caldria anar pensant a elevar aigua» per aconseguir 100.000 hectàrees més de regadiu a la província. L’elevació d’aigües fins a Massalió no seria una cosa impensable, ja que en estos moments hi ha camps de cultiu al terme de Maella que es reguen amb aigua elevada procedent de Mequinensa. Ara bé. Des del territori consideren que la lògica passe per aprofitar l’aigua de la conca del riu Matarranya a través de la construcció de les basses laterals, històricament reclamades.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans