Logotips d'organismes oficials

Reapareixen les tractorades a la N-232 en una nova jornada de protestes

El sector primari de Mont-roig es va mobilitzar dijous. A l'alçada de Torredarques ha aparegut una pancarta reivindicativa i un enorme llaç verd en solidaritat amb el sector

Tractors concentrat a les portes de Mont-roig, on s'ha viscut l'última mobilització per la N-232. Foto: NDM

La N-232, en el seu tram que discorre pel Matarranya, va protagonitzar ahir dijous una nova jornada de protestes. El sector primari de Mont-roig va impulsar una tractorada que va provocar retencions entre el límit provincial i la Vall d’en Lluna. La protesta va començar sobre les 11:15 hores i es va allargar més de dos hores. Els manifestants van eixir de Mont-roig direcció a la Sorollera, i des d’allí van donar la volta cap a Torredarques, per a continuació tornar al poble. La tractorada es va viure de forma completament pacífica. Durant estos dies s’estan repetint múltiples mobilitzacions. Entre les més sonades, les que està impulsant el sector primari d’Aiguaiva i el Mas de les Mates per la carretera A-225, molt transitada per camions, i que ha provocat llargues coes en esta via que discorre a través del Bergantes i que connecte la població amb Morella a través de Sorita. Si tornem a la N-232, i a l’alçada de Torredarques, des de la nit de dimecres apareix penjada una pancarta reivindicativa en la que es pot llegir: «si el campo no produce la ciudad no come». També s’ha penjat un enorme llaç verd en solidaritat amb el sector i que està feta de borrasses.

A nivell autonòmic, el conseller d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Aragó, Ángel Samper, va estar este dimecres per Brussel·les, tal com va avançar durant la seua visita de la setmana passada al Matarranya. Allí, el conseller va defensar que «entre tots hem d’eixir de la greu situació en la que estem. No s’ha tingut en consideració a les persones del territori». Ángel Samper va traslladar algunes preocupacions. La primera d’elles, la qüestió hídrica. «Aquí a Brussel·les està plovent, però a l’Aragó no plou. L’aigua és inqüestionable, i hi ha que emmagatzemar-la». Declaracions que van una mica en la direcció que va fer en una entrevista concedida a matarranya.media, i en la que va valorar les oportunitats que donarien possibles elevacions d’aigua procedents de l’Ebre per a comarques com el Matarranya, si bé va remarcar que «són paraules majors». En la seua visita a la Unió Europea, Samper va insistir també en l’aplicació de les clàusules espill per als productes importants de països extracomunitaris o la necessitat de modificar una PAC que «fa la vida impossible als agricultors» i especialment a la ramaderia extensiva.

Protesta per al 26F
Al marge de les tractorades i mobilitzacions espontànies que s’estan repetint per tota la geografia aragonesa, des dels sindicats agraris han anunciat que de cara al pròxim 26 de febrer convoquen una gran protesta a Madrid, que fan coincidir amb la reunió del consell de Ministres d’Agricultura de la Unió Europea. La convocatòria la lideren ASAJA, COAG i UPA, que consideren que les demandes dels productors d’aliments s’han de dirigir a les administracions de tots els nivells: europeu, nacional i autonòmic. Les organitzacions professionals agràries convocants manifesten que «els ministres d’Agricultura han d’actuar amb urgència i aprovar reformes en matèria de cadena alimentària» com també «d’acords comercials amb països tercers, de simplificació burocràtica i de flexibilització de la PAC», que són les principals línies reivindicatives del sector. A nivell nacional, reclamen al govern espanyol que lidere dins d’Europa «les reclamacions del camp espanyol», i que els sindicats entenen com a «justes, necessàries i legítimes». Ahir les hi van fer arribar al ministre Luis Planas, amb qui es van reunir per a buscar solucions sobre la situació que viu el camp.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans