Logotips d'organismes oficials

El benestar animal i el pes de la carn a la dieta, punts de debat a les Jornades Porcines

Durant dos dies, la Marededéu de la Font de Pena-roja ha albergat un cicle de conferències sobre qüestions d'actualitat per al sector

Video Thumbnail
El benestar animal i el pes de la carn a la dieta, punts de debat a les Jornades Porcines
El santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja ha segut el punt de trobada per a debatre i analitzar diferents qüestions que afecten el sector porcí del territori. A través de les Jornades Porcines que impulse Arcoiris, que enguany celebren 21 anys de vida, experts en la matèria van parlar sobr

El santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja ha segut el punt de trobada per a debatre i analitzar diferents qüestions que afecten el sector porcí del territori. A través de les Jornades Porcines que impulse Arcoiris, que enguany celebren 21 anys de vida, experts en la matèria van parlar sobre diferents qüestions d’actualitat, com ara les normatives europees sobre benestar animal que vindran des d’Europa; estratègies per a reduir la mortalitat, que durant l’any 2023 va tindre un impacte enorme en la producció nacional, principalment com a conseqüència del PRRS; així com perspectives de present i futur, incidint en el pes que seguirà tenint Espanya, i Aragó en particular, de cara a les exportacions. Precisament, Emilio Magallón, el president de l’associació de Veterinaris del Porcí d’Aragó (AVPA), va impartir la conferència de clausura, en la qual va recordar que davant del retrocés en producció porcina que està patint Europa, i molt especialment Alemanya, les últimes dades ens diuen que Espanya ha seguit augmentant el cens porcí, convertint-se en el tercer país productor de carn de gorrino del món.

Manolo Esteve és vicepresident de l’ADS (Agrupació Defensa Sanitària), que de la mà de GUCO s’encarregue de coordinar estes jornades, les quals, i per segon any consecutiu, es podien seguir via streaming. Esteve va agrair, tant als assistents com als ponents, la seua participació, i va recordar que “Aragó som la comunitat que té més animals”, tot i que una part se sacrifiquen fora. Al mateix temps, va entendre que “el potencial de creixement el tenim precisament aquí. A nivell de producció, si Espanya va baixar este últim any un 6 per cent, Aragó ha crescut”. Passe una cosa pareguda amb les exportacions. “Les exportacions espanyoles han baixat este últim any un 6 per cent, i a l’Aragó han augmentat un 16%”. Per a Manolo Esteve, “tenim potencial, tenim base agrícola, però hem de millorar la imatge del sector”. Esteve també va fer menció al PRRS, que va ser un condicionant molt dur l’últim any, castigant la producció, i que ara està anant a la baixa. Precisament, per a evitar un risc sanitari innecessari, Manolo Esteve creu que una bona fórmula preventiva és produir més porcells al territori i evitar d’esta forma la importació estrangera.

Una de les qüestions que genere incertesa dins del sector són les normatives sobre benestar animal. Des de l’ADS, Esteve va apuntar que “estem preocupats, però hem de ser conscients que hem superat moltes normatives que han vingut i estes les superarem”. De fet, va recordar que “ara arribarà la del benestar animal en el transport”, mentre que la de benestar en mares procedent d’Europa, que “és la que més ens afecte, de moment està paralitzada”. Esteve va considerar que “vingue el que vingue, el sector s’adaptarà, tirarà per avant i seguirem produint i alimentant la gent d’una manera assequible”. Durant el primer dia de les Jornades Porcines, per l’espai també van passar diferents conferenciants. Entre ells, Enric Marco, tot un assidu al Matarranya, així com Guillermo Fondevila i Luis San Joaquín. Els tres van parlar de reproducció, mentre que la xarrada sobre legislació va anar a càrrec d’Arturo Hernangómez. Dimecres també va intervindre Josep Rocadembosch, parlant sobre el maneig de mares. Les jornades han estat coordinades pel veterinari Mikel Izaguirre, del grup Arcoiris.

Els valors de la carn
Una de les xarrades més cridaneres va ser la que va obrir la sessió del dimecres 10 d’abril. Amb el nom Veganos + Vegetarianos. Salud, moda o futuro, l’expert Juan Pascual va posar en valor “els punts positius que té la ramaderia, tant per al planeta com per a la nostra salut”. Pascual va recordar que “tot i que no apareix en els mitjans de comunicació tots els dies, el sector fa moltes coses positives pel medi ambient”. Entre elles, va explicar que “recicle moltes coses que d’una altra forma no ens podríem menjar, i que acabarien als abocadors”. També “ens done abonos”, que d’una altra manera “hauríem de fabricar de manera química”. També va parlar del bestiar, que ajude a “protegir el monte”, perquè “es mengen la matèria inflamable”. Esta va ser la primera tesi que va defensar Pascual en la seua conferència. Però en ella també va parlar de la qüestió alimentària i la salut. L’expert va considerar que “els productes d’origen animal són molt importants per a la nostra salut. És difícil prescindir d’estos aliments” i no consumir-los “té riscos”, especialment entre xiquets, adolescents, dones embarassades i lactants.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans