Logotips d'organismes oficials

La falta d’aigua pose contra les cordes la campanya del cereal

Des del sindicat UAGA-COAG donen la collita per perduda a moltes comarques. Al Matarranya, la situació és preocupant i auguren una temporada nefasta

Els camps de cereal dels plans de Mont-roig presenten un estat deplorable a primers de maig. Foto: R. Lombarte

Els pronòstics del temps diuen totes les setmanes que plourà, però totes les tronades estan passant de llarg. Hem superat quatre mesos des que vam estrenar l’any i la situació al Matarranya és més que preocupant. Si el passat 2023 van caure poc més de 380 litros de precipitació allí on les tronades van ser generoses, enguany la cosa pinte igual de malament o pitjor. Fa uns dies, a través del seu pregó, Beseit va publicar la pluviometria acumulada al poble en el que portem de 2024: escassos 110 litros. A municipis de la serra, per norma plovedors, com és el cas de Pena-roja, ens movem per uns 90 litros, quan en anys normals s’haurien acumulat mínim 250 litros de precipitació de gener a abril. La situació és alarmant. No sol per a l’aigua de boca, els regadius i les granges, que també. I és que el món del cereal preveu una temporada nefasta. De fet, des del sindicat UAGA-COAG donen pràcticament per perduda la campanya del cereal. Les calors, i sobretot la falta d’aigua, fa que moltes comarques estiguen contra les cordes i creuen que no faran ni per a palla.

Des de UAGA destacaven que la falta d’aigua ha castigat l’evolució normal del cereal d’hivern. Recordaven que per a inicis de maig, el cultiu hauria d’estar verd i començant a espigar. Però enguany s’ha quedat bastant raquític i s’ha esgroguit. Des del sindicat van afegir que això supose “una altra campanya en blanc” per al sector primari després d’un 2023 on la sega va ser molt irregular. Per a mitigar este gran problema, des de UAGA van dir que seguiran pressionant al Departament d’Agricultura del Govern d’Aragó perquè activo, d’una vegada per totes, les ajudes directes que es va comprometre al pacte de govern. A través d’un comunicat, catalogaven de “urgent i imprescindible” alguna resposta. Des de l’organització agrària també demanaran que s’aprove l’excepcionalitat per a les finques de cereal que no segaran, igual com es va fer l’estiu passat, de forma que els afectats puguen complir la normativa d’ecorrègims de la PAC i que les ovelles i el bestiar puguen entrar a estes finques i ho aprofiten d’aliment.

Escolta l’entrevista que li hem fet al secretari provincial de UAGA-COAG, Alberto Escura:

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans