Logotips d'organismes oficials

La UAGA parle de pràcticament 150.000 hectàrees perdudes per la falta de precipitacions

El secretari general del sindicat agrícola va visitar el Matarranya durant una intensa

Alcubierre, segon per l'esquerra, conversant amb el pastor Carlos Dilla. A la imatge també apareix l'agricultor local Carlos Insa (segon per la dreta). Foto: R. Lombarte

Conforme passen els dies sense ploure, augmenten les pèrdues per als agricultors que cultiven cereal en les zones de secà del marge dret del riu Ebre. De fet, des del sindicat UAGA-COAG calculen que pràcticament 150.000 hectàrees es donen per perdudes, especialment les que afecten a les comarques de la Ribera, Belxite, Casp, Andorra, el Baix Aragó i el Baix Martí, on les pèrdues són irreversibles i afecten a tota la superfície sembrada. En moltes d’estes parcel·les no tindran ni per a palla. El Matarranya no està molt millor, i el sindicat agrícola va considerar que la manca de precipitacions i la severa sequera castigaran els sembrats, donant-se per perduda el 90 per cent de la campanya. Una situació crítica que no es nova. Tal com va detallar UAGA, 2024 “serà el segon any sense ingressos” per a molts agricultors. D’aquí que, davant les enormes pèrdues econòmiques que va patir el sector el curs passat i unes perspectives nefastes per a la pròxima collita, des de UAGA sol·liciten “ajudes quirúrgiques” i directes per als agricultors damnificats.

Precisament, i en una entrevista concedida a matarranya.media, el secretari general de la UAGA, José María Alcubierre, va destacar que davant “la situació de gran sequera que patim a bona part del territori aragonès, hem volgut conèixer-la de viva veu”. Alcubierre va recórrer el dijous de la setmana passada bona part de la marge dreta de l’Ebre, des de Tarassona al Matarranya, i després de veure els camps de sembrat va corroborar que “bona part de les dos províncies estan en una situació de collita zero. Hem vist milers d’hectàrees que no se segaran i no hi haurà gra ni per a collir ni per a la sembra de l’any que ve. Quan vens de dos anys reiterats, et preocupes, perquè eixe model d’agricultura de persones que defensem, lamentablement s’està posant en perill”. Alcubierre va recordar que la situació és crítica. “A la zona de Cantavella s’estan quedant sense aigua de boca, s’està tancant l’aixeta a explotacions de vaques i gorrinos, les fonts s’estan eixugant… I el pitjor de tot és que encara estem al mes de maig”.

Pots escoltar l’entrevista que li hem fet a José María Alcubierre aquí:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans