Logotips d'organismes oficials

Agricultura rectifique i anuncie 6 milions d’euros per als afectats per la sequera

UAGA-COAG i UPA Aragó desconvoquen les mobilitzacions previstes per a este divendres, si bé consideren que les partides són insuficients pels danys que ha patit el territori

El conseller Samper es va reunir amb els representants de ASAJA, ARAGA, UAGA i UPA i FACA. NDM

El conseller d’Agricultura fa un pas enrere i finalment sí que concedirà ajudes directes als afectats per la sequera. Ángel Samper va convocar el passat dilluns 27 de maig els principals sindicats agraris (UAGA-COAG, UPA Aragó, ASAJA i ARAGA), així com a la federació de Cooperatives Agroalimentàries d’Aragó, per abordar la delicada situació que travesse el marge dret del riu Ebre, després de dos anys en els que pràcticament no ha plogut. De fet, i després d’una primera trobada que el sector va catalogar de «decebedora», ja que van trobar a faltar «cures pal·liatives» i «mesures valentes» davant una campanya de cereal que des d’abril ja es va donar completament per perduda, el conseller ha anunciat una partida econòmica de 6 milions d’euros que es destinarà als agricultors i ramaders castigats per esta falta d’aigua. Des de la conselleria van avançar que es donarà prioritat a agricultors i ramaders que tenen les seues explotacions en zones d’extrema sequera, i que segons el mateix departament arribe a 180.000 hectàrees. Si bé en esta trobada es va parlar que les explotacions d’entre 20 i 100 hectàrees sembrades «seran les que rebran més ajudes», Agricultura i sindicats s’han emplaçat a una nova reunió per tancar els detalls d’estes ajudes econòmiques per hectàrea.

Paral·lelament, i des dels sindicats agraris que havien convocat vaga per a este 31 de maig per la «falta de sensibilitat» davant una sequera que qualifiquen de «agònica», van celebrar «el gir» que ha pres la conselleria d’Agricultura. És per això que UPA Aragón i UAGA-COAG han desconvocat les mobilitzacions que estaven previstes per al divendres, alhora que esperen que el compromís del conseller Samper sigue «una realitat i no un mer anunci electoralista», ja que les Eleccions Europees estan a la cantonada. Des de la UAGA van celebrar el compromís que va eixir de la reunió del dia 27 de maig, i en la que es va parlar de 6 milions d’euros en ajudes directes entre els afectats per la sequera. Tot i això, el sindicat agrari va entendre que es tracte d’un pressupost totalment insuficient «per a mitigar els efectes de la sequera a les explotacions més afectades», i ha recordat que, «atenent els desitjos del conseller Samper de no repartir engrunes i misèria, calen almenys 8 milions d’euros més». Així mateix, des de la UAGA van demanar al Govern d’Aragó que gestione davant del Ministeri que estes ajudes directes no computen en el règim de mínimis.

Sobre esta qüestió es va pronunciar precisament el PAR, que fa només una setmana va reclamar una partida econòmica de 40 milions d’euros en ajudes directes cap a agricultors i ramaders per la sequera. De fet, el diputat del PAR a les Corts, Alberto Izquierdo, ha valorat «el gir de timó» que ha pres el departament, i ha recordat que precisament les ajudes directes al sector s’incloïen dins del pacte d’investidura firmat entre el Partit Aragonès i el PP. Tot i això, Izquierdo va matisar que hi ha algunes qüestions que «ens preocupen i volem posar damunt la taula. Les ajudes no poden ser lineals ni per a tots», ja que «les ajudes per la sequera han d’anar a les zones que pateixen esta sequera», incidint al marge dret de l’Ebre. A la vegada, el diputat del PAR, que prové del món ramader, va defensar que «les ajudes no poden ser només per a aquells agricultors i ramaders que tinguen una assegurança agrària», ja que «seria un error», i ha considerat que «no es pot donar la mateixa ajuda a tots» sinó que «cal ajudar més aquells ramaders i agricultors que tenen més dependència del sector agrari».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans