El conseller Samper demane acompanyament al govern central davant la situació de sequera
Durant la reunió sectorial entre Ministeri d'Agricultura i autonomies, el conseller del ram a l'Aragó ha plantejat reptes importants com la sequera, les assegurances agràries i les plagues d'animals salvatges
L’extrema sequera que estan patint algunes comarques, les assegurances agrícoles o les plagues d’animals salvatges han segut algunes de les preocupacions que el conseller d’Agricultura del Govern d’Aragó, Ángel Samper, ha traslladat durant l’última conferència sectorial que ha presidit el Ministeri d’Agricultura. La cimera, oberta a totes les autonomies, es va celebrar durant la jornada de dilluns, i en ella es va viure un acord important de cara a modificar el pla de control de la tuberculosi bovina, que consistirà en retallar els sacrificis de bestiar en aquelles zones on la presència de la malaltia sigue baixa, així com en reduir la mobilitat dels animals. Sobre la conferència sectorial, el conseller Samper va manifestar que «em preocupe que s’aproven lleis que ens afecten a tots, com és la Llei de Restauració de la Natura. És un problema molt seriós per a Europa, un camí esbojarrat que omple el camp de prohibicions i limitacions». La llei en qüestió marque objectius i obligacions per als estats membre de la Unió Europea, restaurant el 20% dels ecosistemes degradats per a l’any 2030.
Samper es va referir també a la sequera que està patint la geografia aragonesa, i va defensar que «el Ministeri ha d’acompanyar l’esforç que estem fent a Aragó». D’aquí que «li demanem que ajude els agricultors i ramaders afectats per la sequera com ho estem fent des del Govern d’Aragó». Al mateix temps, al ministre Luis Planas li va demanar un treball conjunt en la millora de les assegurances agràries. De fet, el conseller Ángel Samper va entendre que «és vital que el Ministeri i les autonomies reestructurem les assegurances agràries. Hem de buscar l’assegurança d’obligatorietat de totes les produccions i la seua universalització», de tal manera que «tots els agricultors i ramaders puguen dormir tranquils». Des de la conselleria d’Agricultura de la DGA també van fer menció a les plagues de fauna salvatge, entenent que «són un problema molt important que hem d’abordar per les maleses que causen al cultiu, així com qüestions sanitàries relacionades amb les malalties que poden transmetre», fent especial menció al senglar.
Ajudes a la vinya
Precisament, i a través de la conferència sectorial que va presidir Luis Planas, el Ministeri d’Agricultura va aprovar la distribució definitiva dels programes d’ajuda al món de la vinya i de promoció del consum de llet, fruites i hortalisses, i que en el cas de l’Aragó es traduirà en pràcticament 5 milions d’euros. Durant la conferència sectorial es va autoritzar la distribució de 149,9 milions d’euros entre les diferents autonomies, la meitat dels quals es destinaran a la reestructuració i a la reconversió de camps de vinya per a l’any 2025. A l’Aragó li correspondran un total de 2,72 milions d’euros, i l’objectiu d’esta partida passe per millorar la competitivitat del sector a través de l’adaptació dels productors a la demanda, disminuir els costos de producció i facilitar la seua adaptació als reptes de millora ambiental en el marc de la nova PAC. Alhora, les autonomies disposaran de 54 milions d’euros més per a la segona convocatòria d’inversions de la ‘Intervenció Sectorial Vitivinícola 2024-2027’, responent a les 248 sol·licituds d’ajuda comunicades per les autonomies.