Logotips d'organismes oficials

Agricultura deixe fora de les ajudes molts professionals que aposten per l’ecològic

Nou episodi de tensió entre el departament i el sector primari. Des de la UAGA han denunciat que els criteris de selecció per a repartir les ajudes previstes deixen molts productors fora

L'any 2024 està sent molt calent per al sector primari. A la imatge, manifestació i tractorada del sector al mes de febrer. Foto: M. Jiménez

El Govern d’Aragó va apostar per un professional del sector primari a l’hora d’escollir el nou conseller d’Agricultura. Però l’experiment no està anant massa bé, i no hi ha setmana que la conselleria no estigue marcada per l’embolic. L’última ha arribat a través dels productors ecològics. A inicis de la setmana passada, quan s’havia materialitzat l’execució de l’últim pagament als ecològics, molts professionals del sector havien descobert que no havien cobrat l’ajuda agroambiental que van demanar a través de la PAC 2023. Una mesura que afecte agricultors del Matarranya, però que per ara preferien no fer declaracions, a l’espera de conèixer els motius que els deixen fora d’estes ajudes. Des de ‘El Periódico de Aragón‘ especificaven que de les vora de 1.300 sol·licituds que s’han tramitat, se n’han acceptat més de 800, però el 35 per cent restants han quedat fora. Per la seua part, i tal i com va detallar ‘Heraldo de Aragón‘ en declaracions fetes per Carlos Calvo, director general de Producció Agrària, «això ve de l’executiu anterior. Al març de l’any passat van traure l’ordre de les ajudes de la PAC», obrint la possibilitat de sol·licitar ajudes als ecològics. Però el nombre de peticions pareix que ha desbordat les previsions i el pressupost estimat.

Les reaccions dels sindicats agraris, com ara les de la UPA i UAGA-COAG, no es van fer esperar, demanant una reunió urgent amb el conseller Ángel Samper (Vox) per abordar esta situació. De fet, i a través d’un comunicat, la UAGA ha exigit a la conselleria que «cap agricultor ecològic quede exclòs de les ajudes», recordant que des del juny de l’any passat «disposava de tota la informació sobre el nombre de sol·licitants, cultius i superfícies que es volien acollir a l’ajuda de l’ecològic». Per tant, des del moment que sabien que no hi havia diners suficients, «hagués hagut de gestionar la situació i buscar una solució adequada per al conjunt dels productors ecològics». Des de la UAGA han afegit que davant d’esta problemàtica, «el conseller hagués hagut de convocar les organitzacions agràries per a informar», entenent que «la conselleria ha optat per la via còmoda, s’ha limitat a aplicar els criteris de selecció i ha executat els pagos corresponents sense enviar la informació de resolució als afectats». Des de la UAGA lamenten que Samper no amplie la partida econòmica per als ecològics, i li recorden que quan era el secretari general d’Asaja defensava el Top Up. És a dir, el màxim finançament possible.

Sobre esta qüestió, David Andreu, responsable de la producció ecològica a la UAGA, va reconèixer que l’any passat, efectivament, «molts professionals van sol·licitar l’ajuda agroambiental. El pressupost pràcticament es va mantindre, que si situe al voltant dels 6 milions d’euros a l’any. Però enlloc d’augmentar pressupost o retallar a tots per igual, el que va fer la conselleria va ser crear una ordre» a través de la qual s’assignen una sèrie de punts a cada sol·licitant, de manera que els aspirants amb puntuacions més baixes s’han quedat fora de les ajudes. Agricultura va baremar una sèrie de criteris ambientals i de professionalitat, però esta puntuació fa que «agricultors que portaven tota la vida fent ecològic s’han quedat fora», com també noves incorporacions, perquè «es tenien en consideració els ingressos agrícoles o el pagament de la seguretat social agrària». Andreu va recalcar que «estem davant d’un problema important». Entre els criteris de puntuació que s’han seguit, apareixen assignacions ambientals per estar en Red Natura, en zones desafavorides de muntanya o en zones desafavorides fora de muntanya. També s’han puntuat els ingressos del sol·licitant, així com les dimensions de l’explotació, cosa que no agrade a la UAGA.

Des de l’organització agrària també han lamentat la falta d’informació. De fet, la majoria d’agricultors als quals se’ls hi ha denegat l’ajuda desconeixen perquè han quedat fora d’estes ajudes i la puntuació final que han obtingut.

Aquí pots escoltar l’entrevista que hem mantingut amb David Andreu, responsable de la producció ecològica de l’organització UAGA-COAG:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans