Logotips d'organismes oficials

La pedregada del cap de setmana afecta els presseguers de Massalió

Els arbres primerencs són els que més han patit, amb afectacions entre el 80 i el 90%

Els efectes de la granissada de la matinada del dissabte a Massalió a les plantacions de presseguers. Foto: NDM

Finalment, el passat cap de setmana, el territori va rebre una bona ruixada. En alguns punts es van acumular fins a més de 30 litres per metre quadrat. Una aigua molt benvinguda, en general, però que en zones concretes, on va caure en forma de granís, fa tenir afectacions en l’agricultura. Va ser concretament a Massalió i especialment a causa de les tempestes que van arribar la matinada del divendres cap al dissabte.

A la zona nord de la comarca és on es van concentrar aquell dia els ruixats, a Massalió van caure de cop 19,4 litres, mentre que a la resta dels observatoris del Matarranya no es van superar els 5 litres. Va ser una tempesta de nit, que no s’esperava ningú. De fet, alguns veïns van haver d’aixecar-se del llit per traure aigua de les bodegues. A la resta de la comarca els ruixats més importants es van registrar la matinada de diumenge a dilluns amb màximes, per exemple al pluviòmetre de Mont-roig es van acumular 28 litres i a Vall-de-roures, 24.

Sergi Puyol, agricultor i membre del consell rector de la Cooperativa de Massalió, explica com es va viure la situació al poble. “Cap a les cinc de la matinada va vindre una tronada que no ens esperàvem, amb molt de vent, que va arribar als 120 km/h, i amb molt de granís finet mesclat en aigua”.

Als arbres no han patit, només ha fet caure una mica de fulla, però el fruit sí que s’ha vist afectat. Puyol concretava que en els arbres més joves, que encara no estan en producció, no han tingut problemes; però els que tenen 5-6 anys, haurà afectat en un 50-60%, tirant baix”. També cal tenir en compte que en els presseguers primerencs es podrien registrar afectacions d’entre el 80-90%, per contra, per als més tardans, que es cullen a l’octubre i que encara no estaven aclarits, esta pedregada no afectarà tant la producció.

Per fer front a este imprevist els agricultors hauran de veure que els cobreix les asseguradores.

La sequera, el problema de fons
A part de per esta pedregada, els agricultors de la localitat pateixen sobretot per la sequera. Segons explica Puyol “la campanya de la fruita sembla que la salvarem, perquè encara baixa aigua. El problema serà de cara a l’any que ve”. Esta darrera ploguda no ha millorat la situació general de falta d’aigua, tal com diu l’agricultor “una ploguda cada tres mesos no ens salva de res, haurien de caure 100 litres en una setmana, una pluja suau i que anés filtrant”.

Pel que fa al cultiu de secà, des de la Cooperativa ho veuen més negre. “Per a l’ametler no sé com anirà. No compto que collim gran cosa, perquè l’amela s’ha quedat molt menuda. Si no s’asseca cap arbre ja serà molt”, sentència Puyol.

A Massalió fa anys que el món de l’agricultura encadena entrebancs, amb el virus del sharka, les gelades, les pedregares i les grans riades. No obstat tot això, els agricultors no tiren la tovallola. Puyol és agricultor jove i ha continuat apostant per treballar les terres de la seua família. “Volem viure aquí i treballar la terra. Al final, el temps ens ficarà al nostre lloc i veurem si es pot o no viure d’això. Però fina llavors, no queda d’altra i aquí seguirem”, conclou Sergi Puyol.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans