El sector del vi aposte per la creació d’una Denominació d’Origen pròpia
Queretes ha celebrat una concorreguda Fira del Vi, on el distintiu de qualitat ha tingut més rellevància que mai

Queretes ha estat, una edició més, l’aparador perfecte per a promocionar els excel·lents vins que es fan al nostre territori. De fet, durant la celebració de la Fira del Vi d’enguany es va parlar molt de dignificació i de valor afegit, amb l’aposta ferma que ha fet el sector de crear una Denominació d’Origen Protegida pròpia, convertint-se alhora en un segell de qualitat que permeto fer difusió dels vins del Matarranya arreu del món. El sector fa més d’un any que treballe en la conversió de la Indicació Geogràfica Protegida cap a la Denominació, i durant la celebració de la Fira del Vi de Queretes va aixecar les copes per a brindar per esta futura distinció. Aquell mateix dissabte, i abans que s’inauguraren la fira i el Mercat Medieval, empreses del sector i direcció general d’Innovació i Promoció Alimentària van protagonitzar una reunió de treball sobre este repte. Precisament, Fernando Camps, alcalde de Queretes, en va parlar durant la inauguració de la fira, recordant que «el sector vol aprofitar la marca ‘Matarranya’, que ven molt en turisme, i convertir-se en Denominació d’Origen», que és a la vegada un distintiu de qualitat i autenticitat molt potent. Esta conversió implique alguns tràmits més exigents, inclús la creació d’un organisme de control. Però el sector ho té clar i la denominació ha de ser, sí o sí, una realitat.
Des del Govern d’Aragó, la directora general d’Innovació i Promoció Alimentària, Amparo Cuéllar, va recordar als micros de matarranya.media que «el sector agroalimentari és molt important a la nostra comunitat. És el segon més important en valor de Producte Interior Brut, per nombre de treballadors i per indústries. I és també la principal indústria en 22 de les 33 comarques aragoneses». Cuéllar va apuntar que la Fira del Vi de Queretes és «molt emblemàtica», i prèviament a la seua inauguració va presidir «una reunió amb els cellers d’aquí perquè tenen un interès molt especial de fer la conversió de la Indicació Geogràfica Protegida», i donant «un salt qualitatiu per a crear una Denominació d’Origen Protegida». La directora general va recordar que el Govern d’Aragó estarà a disposició del sector del territori per a tot allò que sigue necessari, i va afegir que «per al consumidor», la percepció d’una denominació «sempre done un valor afegit addicional a l’hora de posar un vi a la taula». La directora general va reconèixer que «a esta zona tenim 18 cellers molt especials i amb uns paràmetres de qualitat importants», entenent també que «sota el paraigua d’una DO Matarranya es donarien a conèixer els vins d’esta zona no només per Aragó, sinó per tota Espanya i per tot el món».
Sobre el treball que s’està fent des del territori per a crear esta Denominació d’Origen també es va pronunciar Carlos Albesa, de ‘Bodegas Crial’ de Lledó, a qui vam entrevistar durant la fira. Al respecte, Albesa va manifestar que «és la millor figura que podem tindre per englobar tots els productors; és la marca més reconeguda a nivell nacional i internacional; i és la que ens pot unificar i permetre que els vins del Matarranya tinguen un impuls per arribar a més taules i a mercats diferents». Albesa va concretar que el territori fa temps que treballe en la creació d’esta figura de qualitat, i va manifestar que firmes que tenim al territori però que fins ara han estat fora de l’associació veuen amb molts bons ulls la creació d’una denominació. Sobre l’impuls que s’està fent també es va pronunciar Andrés Mendoza, de ‘Pedravolta’ de Nonasp. Al respecte, va entendre que la lògica «és crear una denominació», una figura que «donarà visibilitat, qualitat i especialment valor afegit» al producte que es fa des del nostre territori. Mendoza va afegir que l’objectiu final passe perquè «el quilo de raïm es pague com es mereix, el litro de vi es pague com es mereix… que la gent no marxe dels nostres pobles. Hem de fer un producte que cree valor afegit i arrelament al territori. Que el treball i la suor tinguen una recompensa».
Protagonisme especial el que va tindre enguany Yolanda Sevilla, l’alcaldessa de Linares de Móra i diputada provincial pel PP, que va ser distingida com l’ambaixadora 2025 de la Fira del Vi de Queretes. L’acte de nomenament va precedir l’entrega dels Premis als millors vins de la Fira i de la Indicació Geogràfica Protegida. Durant la seua intervenció, Sevilla va concretar que «és un dia important i és un honor i orgull poder representar» el poble de Queretes, oferint-se com a enllaç i ambaixadora «no només dels seus vins», sinó del territori i de la seua gent. A l’acte inaugural del Mercat Medieval i de la Fira del Vi també va assistir el conseller de Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, un assidu al Matarranya. Al respecte, Blasco va remarcar que «sóc testimoni de com ha evolucionat, a millor, la comarca i els vins del Matarranya. I el Matarranya és una de les comarques més emblemàtiques de l’Aragó i que a la vegada serveix d’exemple per a altres territoris que estan pensant cap a on volen anar». Blasco va entendre que «el Matarranya fa 30 anys, des que Jemma va obrir la Torre del Visco, que aposte per la qualitat». Un territori inquiet i que «sempre ha anat a millor». D’aquí que sigue un destí tan apreciat pels visitants de Catalunya i el Llevant, però també pels mateixos aragonesos.