El PSOE denuncie la passivitat de la DGA davant les maleses cinegètiques al Matarranya
Els agricultors i ramaders de la zona lamenten que no s'haja permès ampliar la temporada de caça i no amaguen la seua preocupació per una possible entrada de la pesta porcina africana

El PSOE ha denunciat la passivitat del Govern d’Aragó davant les demandes de pagesos i grangers de la comarca del Matarranya per a actuar davant dels danys que està provocant la «superpoblació» de senglars i cabirols en els seus camps de cultiu. Mari Carmen Soler, que és diputada a les Corts d’Aragó, es va reunir amb alguns dels afectats de la nostra comarca, traslladant a la conselleria de Medi Ambient del Govern d’Aragó una pregunta a les Corts per a saber per què no han ampliat la temporada de caça per a controlar estes espècies cinegètiques, així com si s’han previst accions davant l’amenaça que supose la pesta porcina africana per l’expansió descontrolada de senglars. De fet, Soler acuse l’executiu autonòmic de no aportar «respostes clares i solucions efectives» a cap d’estos dos problemes. «La protecció del nostre medi rural i la seguretat sanitària de les nostres explotacions no poden esperar», va recalcar la diputada a petició d’una carta de pagesos i grangers de Pena-roja per ampliar la temporada de caça, i remetent-los a omplir una sol·licitud «per a l’any que ve».
Al respecte, Soler va entendre que «els cabirols i les cabres fan malbé l’escorça dels arbres fruiters i els senglars entren als sembrats i desfan les mates i la collita», afegint que el «problema» ja s’està donant enguany i «no podem esperar l’any pròxim». La diputada socialista va denunciar que la sequera dels dos últims anys i sobretot la falta de solucions efectives davant eixa problemàtica, amb una línia d’ajudes que va deixar fora el cereal, la vinya i l’olivera, així com la negativa de no subvencionar el transport d’aigua per al bestiar, «ja ha generat prou problemes en el sector de la província». Per la seua part, l’agricultor i granger de Pena-roja César Antolín es va mostrar «molt preocupat» davant del que va considerar «una invasió» d’espècies cinegètiques. «A la sembradura hem tingut destrosses bastant importants i en plantacions d’arbrat ho han destrossat tot», i va lamentar la resposta negativa del Govern d’Aragó a la petició d’ampliar la temporada de caça o autoritzar més precintes de caça de cabirol. Antolín va afegir que enguany «es preveu una bona collita», però el sector tem que els animals salvatges ho acaben destrossant tot.
La segona preocupació és una possible entrada de pesta porcina africana. Antolín va recordar que el senglar és portador de la malaltia, «i amb la quantitat d’animals salvatges que tenim a dia d’avui a la zona pot ser un cop terrible per al món rural on vivim, perquè molta gent depèn del sector porcí». Regions veïnes, com País Valencià o Catalunya, estan prenent mesures extraordinàries per l’existència disparada de senglars. En el cas de la regió valenciana, la conselleria de Medi Ambient va anunciar fa unes setmanes una línia de subvenció a la qual podran accedir 400 municipis, 76 de la província de Castellón. Una actuació que es traduirà en 3 milions d’euros i que anirà encarada a ampliar batudes i reduir la presència de senglar. A Catalunya, la setmana passada es va anunciar una inversió d’1,45 milions d’euros per a fomentar les captures de senglars i la introducció de la seua carn en el circuit de comercialització. Des del grup socialista de l’Aragó demanen solucions que vagen en una direcció similar, i estan preparant una Proposició no de Llei perquè el Govern Aragó «pose totes les mesures preventives» per a evitar mals majors.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a la diputada Mari Carmen Soler sobre la problemàtica cinegètica que han traslladat al Govern d’Aragó: