La UAGA denuncie que els menjadors escolars aragonesos s’omplen de fruita procedent de l’estranger
L'organització agrària recorde que els estàndards de producció i les obligacions laborals i socials no són les mateixes a la Unió Europea que als països forans

L’organització agrària UAGA-COAG ha mostrat la seua indignació per la presència de fruita procedent de països tercers als menjadors de centres educatius de l’Aragó, criticant que l’executiu autonòmic no sancione que les empreses adjudicatàries d’este servei apliquen estes pràctiques. A través d’un comunicat, l’organització ha denunciat la presència de peres procedents de Sud-àfrica i taronges d’Egipte dins dels menjadors escolars, un fet que supose la vulneració de les reivindicacions de l’organització i dels fructicultors que porten exigint l’aplicació de «clàusules espill» a les importacions de tercers països. Segons manifeste la UAGA, per un costat està l’incompliment dels estàndards de producció de la Unió Europea. La normativa europea és molt estricta quant a la regulació de l’ús de productes fitosanitaris així com al procediment per a la manipulació i conservació de productes frescos o peribles.
Per un altre costat, l’organització agrària pose el focus en les obligacions laborals i socials que compleixen els fructicultors aragonesos i espanyols per a afrontar les campanyes de recol·lecció, unes despeses que creixen anualment i comprometen la rendibilitat de les explotacions. En este punt, l’organització agrària recorde que el salari mínim interprofessional fixat l’any 2024 a Egipte va ser de 176 euros al mes. És a dir, 2.112 euros a l’any. En el cas de Sud-àfrica, el salari mínim per a 2025 és de 28,79 Zar/hora, la qual cosa equival a aproximadament a 1,62 euros/hora, i que es tradueixen en uns 269,19 euros al mes. Des de la UAGA recorden que estos paràmetres fan que importar fruita de països tercers sigue rendible per a unes certes empreses, generant per als productors locals una competència deslleial a tots els nivells. D’aquí que UAGA reclame recuperar el principi de preferència comunitària.