Logotips d'organismes oficials

El Matarranya celebre el Pilar amb foc i esclafits

A Massalió, La Vall del Tormo i la Torre del Compte van encentre fogueres la vespra de la festa. A Beseit van celebrar una missa en honor a la Verge del Pilar.

Video Thumbnail
La celebració del Pilar a La Vall del Tormo
La vespra del dia del Pilar, en alguns pobles del Matarranya es celebra d’una manera especial. Els carrers i places de Massalió, La Vall del Tormo i la Torre del Compte s’il·luminen amb la llum de les fogueres, i recreen així una de les festes més arrelades i originals d’aquests municipis. Les quadr

La vespra del dia del Pilar, en alguns pobles del Matarranya es celebra d’una manera especial. Els carrers i places de Massalió, La Vall del Tormo i la Torre del Compte s’il·luminen amb la llum de les fogueres, i recreen així una de les festes més arrelades i originals d’aquests municipis. Les quadrilles d’amics es reuneixen entorn de les fogueres per sopar i fer petar els tradicionals ‘esclafidors’ o ‘tiradors’.

A la Vall, el Pilar és festa grossa, tot el poble surt al carrer i passa la nit a la vora del foc, sopant en els amics la carn preparada a les brases. Enguany es van encendre 5 fogueres, però anys enrere almenys en cada carrer n’hi havia una.

Una de les coses més curioses i divertides de la festa són els tiradors, que ja els tenien ben preparats per a fer-los esclafir a la bora del foc. Son joncs secs que es recullen en les ribes de les basses o del riu, es pelen fins que queden convertits en fines vares, i ja a la nit a la foguera s’escalfen pels extrems en el foc i es fan petar colpejant-los amb força contra el terra.

La celebració del dia del Pilar a Beseit

L’Ajuntament de Beseit va organitzar un vi espanyol per celebrar el dia del Pilar. / Foto: S.Colomé

A Beseit, el dia del pilar es va celebrar amb una missa en honor a la verge i posteriorment a la plaça,l’ajuntament va organitzar un aperitiu per a tots els veïns del poble. Algunes dones assistents, fins i tot, es van animar a lluir els colorits vestits regionals. “A Beseit hi ha molta devoció a la Verge del Pilar i, per això, fa cinc anys que vam decidir recuperar esta celebració” declarava l’alcalde de la localitat, Enrique Celma.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans