Logotips d'organismes oficials

El XXV aniversari de la Fira de Ràfels junta tradició i noves propostes

Un taller d’ensellat, demostracions d’espart i activitats artesanals van acompanyar als comerciants durant el dia

La celebració va omplir els carrers del municipi de gent / Foto: J.Puig

La Fira dels Recursos Naturals i del Medi Ambient va conquistar Ràfels després de 25 anys de trajectòria els passats 9 i 10 de desembre. Un aniversari amb molta celebració i novetat però amb algun canvi en aquest esdeveniment que actualment gaudia d’un caràcter completament comercial i que en l’actualitat serveix com a punt de trobada de veïns del Matarranya.

La tradició estava assegurada. Més de 20 anys porten acudint els principals firaires a la cita de Ràfels. “Pel que fa a expositors, l’afluència fins i tot va augmentar en un petit percentatge”, va assegurar Miguel Romero, regidor de fires de la localitat, que va apuntar que “podem qualificar el cap de setmana de gran harmonia i molts coneguts que es junten després de no veure’s durant tot l’any”.

Un taller d’ensellat, demostracions d’espart i activitats artesanals van acompanyar als comerciants durant el dia. Manuel Gallardo, d’Esparts Manolito, va dur a terme la mostra d’espart amb una sèrie d’útils quotidians com catifes, cistells, cabassos i fins i tot llums. “Recuperem i treballem aquestes fibres vegetals unint tradició i modernitat amb nous dissenys com ara, fundes d’ordinadors portàtils”, va assegurar Gallardo. Més de 10 anys d’experiència que ara li fan dedicar el seu temps a aquesta fibra en un taller a Vall-de-roures i recorrent cites firals nacionals i internacionals.

 

Però si una tradició és el punt fort a Ràfels és el tast d’aiguardent. Una de les parades amb més tradició i afluència i que marca la identitat d’aquesta cita firal comarcal. La mostra de destil·lació d’aquesta beguda alcohòlica aconsegueix cridar l’atenció d’experts i curiosos que s’acosten a descobrir aquesta activitat que es duia a terme a moltes llars del Matarranya. “Molts dels que s’acosten no ho han vist mai i sempre acaba cridant molt l’atenció”, va assegurar el comerciant Pere Albesa.

 

La celebració tampoc podia faltar. El 25 aniversari de la fira va voler reunir als veïns i firaires que aconsegueixen que la cita siga indispensable en el calendari. Així, el dissabte a la nit es va poder gaudir d’un sopar de convivència. El teatre i l’orquestra van ser els moments de desconnexió que van reunir a desenes d’interessats.

PAULA VIVER
Mitjans