Logotips d'organismes oficials

Salten les alarmes al Matarranya per un projecte que preveu construir 4 parcs eòlics

El projecte de Capital Energy detalla una vuitantena d’aerogeneradors distribuïts en diferents punts del territori

L'espai natural del Matarranya / Foto: S. Colomé

En les darreres hores s’ha donat a conèixer un projecte formulat per l’empresa privada Capital Energy en el que es planteja implantar un total de quatre parcs eòlics en diferents municipis aragonesos. El document, consultable al web del Ministerio de Transición Ecológica, detalla una vuitantena d’aerogeneradors distribuïts en diferents punts del territori.

El parc eòlic Argestes s’implantaria als termes municipals de Ràfels, Fòrnols, La Portellada i La Freixneda, en un total de 16 aerogeneradors i una potència de 96 MW. L’anomenat d’Arlo es projecta a Massalió, Alcanyis, Maella i Valdealgorfa, suposant 17 molins i 102 MW. El Paucali incorporaria Massalió, Maella, Casp i Favara, en un total de 19 dispositius i 114 MW. El més gran, Céfiro, planteja 32 aerogeneradors estesos pels termes de Massalió, La Vall, Valljunquera, La Freixneda, Fórnols i La Codoñera, aconseguint un total de 192 MW.

En recompte absolut, suposaria una superfície de 29.144,86 hectàrees i un pressupost d’execució material de gairebé 330 mil milions d’euros.

L’empresa va reunir-se fa unes setmanes en los diferents ajuntaments afectats per a plantejar els conceptes generals del projecte. Pel que sembla, la informació que es té fins ara és bastant escassa: “es tracta d’un procés inicial. Encara no coneixem moltes dades i són molts i molt importants els aspectes q s’han de valorar”, va comentar Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera.

Des dels consistoris es pretén analitzar extensament les avantatges i els inconvenients d’un projecte d’este tipo. En este sentit, Traver va afegir, “d’una banda augmentarien els pressupostos dels ajuntaments i, per tant, afavoriria els nostres recursos. Per contra, el Matarranya té un gran potencial turístic que es veuria repercutit negativament”.

Cartografia en los diversos elements projectats / Foto: NDM

Cal tenir en compte que Capital Energy ha indicat que el projecte resulta rentable si es du a terme en la totalitat de les localitzacions. Per a això, seria imprescindible que tots els ajuntaments acceptaren la proposta.

Des d’algunes alcaldies consideren imprescindible implicar a tots els agents i, per això, proposen consultes ciutadanes. “Natros som los representants del poble i, per tant, hem de prendre la decisió tenint en compte als veïns i veïnes”, va comentar Daniel Ferrer, alcalde de Fórnols. En el mateix sentit, Traver va dir que “com és algo que mos afectarà a tots, des de l’ajuntament pensem q tots los veïns i veïnes han de decidir si volen tirar endavant este projecte. Per això, estaríem pensant en fer un procés de participació ciutadana”.

Des de l’Associació d’Empresaris del Matarranya s’han manifestat obertament en contra d’aquesta posada en marxa del projecte i han tramés la seva preocupació a la Comarca del Matarranya. La institució té pensat reunir-se en els propers dies per a debatre en los representants dels diferents pobles.

Des de l’Associació recorden la creació, fa uns anys, de diferents normatives per a evitar este tipo d’actuacions. En este sentit, especifiquen que el projecte plantejat per Capital Energy incompleix diversos decrets. D’una banda, el Decret d’Ordenació del Territori del 2008, que especifica la negativa de realitzar actuacions de massificació. El mateix decret, a més, tampoc permet instal·lar els aerogeneradors a menys de 10 km de béns culturals catalogats d’interès patrimonial. Ambdós fets s’estarien incomplint en el projecte. A més, els representants empresarials també fan menció a la Carta del Paisatge aprovada el 2010 i que promou la millora del paisatge, protegint, gestionant i ordenar el territori per a que sigui un ens de desenvolupament comarcal.

L’Associació de Gent del Matarranya també s’ha posicionat en contra de la iniciativa, tot apel·lant que “el nostre entorn, però també els nostres esforços, ens han regalat un tresor que hem de preservar, la nostra comarca, i no sols per a nosaltres, sinó també per als que vindran. En això hem sumat tots, agricultors, grangers, pastors, empresaris de turisme… tots. I per això, volem que el Matarranya continuï sent el que volem que sigui. Un lloc fantàstic i lliure d’agressions”.

El projecte es pot consultar digitalment i el període de consulta ciutadana per a presentar al·legacions restarà obert fins al proper 20 de gener.

L’empresa, controlada pel gendre del madridista Florentino Pérez, es defineix com la més gran dins del sector a nivell peninsular. Els darrers mesos ha promogut diversos macroprojectes d’energies renovables a diferents punts de la geografia espanyola. Entre ells, justament fa uns mesos van obtenir el vist i plau per dur a terme un projecte a la comarca veïna del Baix Maestrat.

Cal recordar també que a només uns quilòmetres, la Terra Alta es troba en un procés de moviment social en contra de la promoció de més parcs eòlics a la seua comarca en considerar que les avantatges que es van prometre no s’han fet efectives i que, en realitat, el territori ha acabat perdent-hi. Des de la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta incideixen en que “l’injust finançament dels petits municipis provoca la urgència de recursos per a donar resposta a alguna de les moltes manques dels nostres pobles. Això va decantar als alcaldes a favor de la implantació eòlica, somiant amb una pluja de milions (no tants com s’ha dit)”.

SABINA COLOMÉ
Mitjans